Okresný súd v Prešove obnoví proces s Bakim Sadikim

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:34 • 2 min
Okresný súd v Prešove obnoví proces s Bakim Sadikim

PREŠOV – Okresný súd v Prešove dnes rozhodoval o obnovení procesu s Albáncom Bakim Sadikim, ktorého v septembri 2011 odsúdili v jeho neprítomnosti na 22 rokov. V čase rozsudku bol na úteku, na konci minulého roka ho na základe medzinárodného zatykača zatkli v Kosove a previezli na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Rovnaký senát Okresného súdu v Prešove dnes na verejnom zasadnutí zrušil rozsudky Okresného aj Krajského súdu v Prešove. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor priamo na verejnom zasadnutí uviedol, že podáva voči verdiktu sťažnosť. Týmto krokom nedošlo k právoplatnému obnoveniu procesu a o tejto sťažnosti bude rozhodovať odvolací Krajský súd v Prešove. Dovtedy sa na Bakiho Sadikiho hľadí ako na odsúdeného.

Hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák uviedol, že senát Okresného súdu v Prešove sa priklonil k tvrdeniu obžalovaného, že nevedel o svojom trestnom stíhaní na Slovensku, lebo od januára 2010 bol v zahraničí. Drimák ďalej povedal, že krajský súd nemá lehotu na vybavenie sťažnosti, ktorú podala prokuratúra. Za predpokladu, že bude obnovený súdny proces s Bakim Sadikim, budú musieť byť opätovne vykonané všetky dôkazy. 

Zatiaľ ostáva Baki Sadiki vo väznici v Ilave. Keď odvolací súd rozhodne o obnovení jeho procesu, pôjde do útekovej väzby, ktorú bude vykonávať v Prešove, o čom tiež rozhodol na dnešnom verejnom zasadnutí senát Okresného súdu v Prešove. 

Prokurátor Peter Šufliarsky povedal, že rozhodnutie súdu napadli vo všetkých výrokoch opravným prostriedkom – sťažnosťou, a to z dôvodu, že sa nestotožňujú s právnym názorom súdu. Podľa názoru prokuratúry Baki Sadiki určite vedel o tom, že sa na Slovensku koná súdny proces, v ktorom figuruje ako obžalovaný. Je to zrejmé z výpovede svedkyne, ktorá bola za ním vo februári až marci 2010 v Srbsku. Rovnako jeho rodina na Slovensku ho nechala zastupovať obhajcom, ktorý ho zastupuje aj dnes, a tak mala informácie o súdnom konaní. Sám obžalovaný dnes vypovedal, že bol so svojou rodinou v kontakte. Šufliarsky uviedol, že obžaloba bola už raz podaná a nemôže sa na nej nič meniť. Teraz musia počkať, ako rozhodne odvolací súd. Čo sa týka výšky trestu, je tam výhrada Ministerstva spravodlivosti Kosovskej republiky, že nesmie dostať vyšší trest, než bol pôvodný rozsudok, čiže 22 rokov. 

Baki Sadiki na dnešnom verejnom zasadnutí uviedol, že je nevinný. Nežiadal tlmočníka, komunikoval v slovenčine. Nesúhlasil s útekovou väzbou a prehlásil, že na to nie je dôvod. Počas nového procesu žiadal ostať na slobode s tým, že tu má trvalý pobyt a bude žiť so svojou manželkou a deťmi. V novom konaní chce dokázať svoju nevinu. 

Okresnú súd v Prešove odsúdil Bakiho Sadikiho na 22 rokov odňatia slobody v septembri 2011. Súd sa konal v jeho neprítomnosti, keďže obžalovaný sa v tom čase skrýval na neznámom mieste. Spolu s komplicmi v rokoch 2007 až 2008 zabezpečoval dovoz a ďalšiu distribúciu drog z Turecka. Minimálne šesťkrát prišla na Slovensko zásielka drog, ktoré boli ukryté v letnej obuvi. Bakiho Sadikiho sa podarilo vypátrať v Kosove cez Interpol a následne ho deportovali na Slovensko. Tu sa začal domáhať obnovenia procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súdnych pojednávaniach. Spolu s ním boli odsúdení dvaja jeho údajní komplici, ktorým súd vymeral po 15 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies