Okres Senica má najvyššiu nezamestnanosť v Trnavskom kraji

NETKY.SK • 23 Január 2016, 17:19 • 2 min
Okres Senica má najvyššiu nezamestnanosť v Trnavskom kraji

SENICA - Okres Senica má aktuálne najvyššie percento nezamestnanosti spomedzi siedmich okresov Trnavského kraja. Kým v Trnave, Hlohovci, Piešťanoch, Galante a Skalici sa pohybuje v rozmedzí od 5,05 do 6,3 % a v Dunajskej Strede 8,82 %, v tomto regióne je to 9,21 %.

slovakia

left justify in out

Predstavuje to 3155 uchádzačov o zamestnanie, evidovaných ku koncu roka 2015 na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Senici.

 

Podľa riaditeľa Jána Kovára je však toto číslo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka nižšie o 2 % a 721 ľudí. Miera nezamestnanosti sa v jednotlivých mesiacoch roka mení aj v závislosti od sezónnych prác. "Nám to ovplyvňujú napríklad tiež zamestnanci, ktorí odchádzajú pracovať do Rakúska a Česka, s ktorými náš okres susedí," povedal riaditeľ senického ÚPSVaR pre TASR. Veľkých zamestnávateľov, až na výnimky, ako výrobca svietidiel OMS, s.r.o., Dojč s tisíckou pracovníkov, v regióne dlhodobo niet a cestovanie za zamestnaním nie je podľa Kovára medzi obyvateľmi Senice a okolia príliš obľúbená disciplína. No aj tak dosť ľudí dochádza za prácou do automobiliek v Bratislave i Trnave, do priemyselného parku v Lozorne či závodov v neďalekej Skalici a Holíči. Tam práve vďaka etablovaniu firiem ako INA Skalica, s.r.o., Grafobal, a.s., Skalica, Eissmann Automotive Slovensko, s.r.o., Holíč či Protherm Production, s.r.o., Skalica so stovkami pracovných miest je už miera nezamestnanosti 6,11 %.

 

A hoci viac ako 3000 Seničanov a obyvateľov okolitých obcí trvalé zamestnanie nemá, ÚPSVaR disponuje v týchto dňoch 173 voľnými pracovnými miestami. Sú to pozície predovšetkým pre ľudí so stredným vzdelaním v oblasti služieb, obchodu a výroby. "Ťažko sa nám nachádzajú napríklad záujemcovia o prácu kuchárov-čašníkov, tí skôr odchádzajú do zahraničia, kde sú podstatne lepšie platení, rovnako ako o opatrovateľstvo, čo je fyzicky a psychicky náročná a málo honorovaná práca. Podobné je to so šičkami a problém je zamestnať aj vodičov nákladnej dopravy, predovšetkým pre medzinárodné trasy. Máme však dostatok možností – národné projekty, zákon o zamestnanosti - pomôcť našim zamestnávateľom získať nových zamestnancov," dodal Kovár.

 

Perspektíva niekoľko desiatok nových pracovných miest sa v tomto roku črtá po presťahovaní spoločnosti Maccafferi z Brezovej pod Bradlom do senického priemyselného parku, kde by malo spolu pracovať okolo 150 ľudí, sezónne práce pre záujemcov ponúkajú napríklad Štátne lesy, š.p. v Šaštíne-Strážach i golfový rezort v Šajdíkových Humenciach pri Senici.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies