Okolo zadržanej dvojice Francúzov je ešte mnoho otáznikov

NETKY.SK • 16 December 2015, 18:55 • 2 min
Okolo zadržanej dvojice Francúzov je ešte mnoho otáznikov

VIEDEŇ/SALZBURG - Na správy o zadržaní dvoch podozrivých z kontaktov na páchateľov teroristických útokov v Paríži z 13. novembra v ubytovni pre utečencov v rakúskom Salzburgu reagoval dnes predstaviteľ viedenského rezortu spravodlivosti Christian Pilnacek vo vysielaní rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov boli známe fakty dostatočné pre súd, aby uvalil vyšetrovaciu väzbu. Viac k tomu bez skalopevne overených informácií nemôžeme povedať: po prvé také informácie totiž ešte nemáme, po druhé nechceme ohrozovať vyšetrovanie a po tretie sú utečenci a podozriví z terorizmu dva odlišné aspekty. Všeobecné podozrenie voči utečencom je nemiestne, zdôraznil Pilnacek.

 

Úloha oboch francúzskych občanov, a to údajne alžírskeho a pakistanského pôvodu, je podľa informácií rakúskych orgánov činných v trestnom konaní predmetom vyšetrovania, zatiaľ však zahalená rúškom tajomstva.

 

K zadržaniu, ktoré potvrdila aj salzburská prokuratúra, došlo v uplynulom týždni, a to na základe podnetu francúzskych vyšetrovateľov.

Obaja zadržaní pravdepodobne absolvovali cestu s falošnými sýrskymi cestovnými dokumentmi cez grécky ostrov Leros, kde sa registrovali, a Srbsko, kde požiadali o azyl, v spoločnosti jedného z atentátnikov.

 

Zatiaľ nie je jasné, či sa dvojica chystala zo Salzburgu na teroristické útoky na starom kontinente. Obaja Francúzi sú zatiaľ podozriví z možného členstva v teroristickom zoskupení, avšak skladačka, ktorá poskytne definitívny obraz o ich poslaní, ešte zďaleka nie je hotová.

 

Na otázku, prečo dvojica zostala v Salzburgu, predbežne takisto niet jednoznačnej odpovede. Vyšetrovatelia predpokladajú, že do úvahy prichádzajú predovšetkým dve možnosti. V zmysle prvej boli obe osoby na zozname hľadaných a chceli tak zostať nepoznaní v ubytovni, v zmysle druhej Islamský štát (IS) vedome vysiela svojich členov medzi migrantmi, aby tak zdiskreditoval všetkých utečencov a nepriamo zmiernil exodus ľudí zo Sýrie.

V Salzburgu sa po zadržaní spomínanej dvojice zvýšil celkový počet zadržiavaných osôb podozrivých z členstva v IS na štyri.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies