Okolo cestovnej kancelárie Čedok krúžia Rusi

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 13:28 • 2 min
Okolo cestovnej kancelárie Čedok krúžia Rusi

PRAHA - Český trh cestovného ruchu sa možno už čoskoro dočká ďalšieho veľkého zahraničného investora. Tentoraz ale nepríde zo Západu, ako sa to stalo v prípade českej jednotky Exim Tours, ale z Východu. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke pražský denník E15 s odvolaním sa na dva zdroje, ktoré nechceli byť menované.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto zdrojov sa o Čedok zaujímajú investori z najväčších ruských cestovných kancelárií. Medzi inými zrejme aj cestovateľský gigant Biblio Globus podnikateľa Alexandra Tugolukova. Ten už v Česku figuruje podľa obchodného registra vo firme European Travel Partner, cez ktorú do krajiny prichádzajú tisíce ruských turistov ročne.

 

"Nejaké aktivity už boli vyvinuté," povedal denníku E15 zdroj oboznámený so situáciou. Zatiaľ je však všetko vo fáze "oťukávania". Nie je tak napríklad jasné, či Rusi majú záujem o celú firmu, alebo len o jej časti.

 

Predstavitelia Čedoku tieto fámy popierajú: "Ja žiadnu takúto informáciu nemám," povedal pre E15 predseda Dozornej rady a. s. Čedok a donedávna riaditeľ Miroslav Res. V podstate rovnako sa vyjadril aj marketingový riaditeľ materskej firmy Odien Tomáš Brejcha.

 

Najstaršie česká cestovná kancelária Čedok už prešla veľkou zmenou vlastníckej štruktúry v roku 2007. Vtedy ju kúpila od domácej Unimex Group práve americko-turecká investičná skupina Odien. Tá však funguje skôr ako finančný, a nie strategický investor. Jej prípadný odchod po siedmich rokoch by tak bol logickým krokom.

 

Biblio Globus patrí k najväčším ruským touroperátorom. Len vlani využili jeho služby viac ako dva milióny klientovi, čo je fakticky ekvivalent celého českého trhu.

 

Čedok dlhodobo patrí do trojice najväčších cestovných kancelárií v Česku, ale s Biblio Globus sa veľkosťou nemôže porovnávať. Do zahraničia vypraví ročne približne desaťkrát menej turistov ako ruská firma.

 

Rusi by mohli otriasť aj domácim trhom charterových letov, ak by sa rozhodli priviesť si do Česka svojho dopravcu firmu Transaero. V prípade, že Čedok ovládnu Rusi, získajú aj polovičný podiel v CK Eso travel, ktorá tiež patrí k významným hráčom na českom trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies