Oklahoma City si pripomenulo 20. výročie od tragického výbuchu

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 08:01 • 2 min
Oklahoma City si pripomenulo 20. výročie od tragického výbuchu

OKLAHOMA CITY - Stovky ľudí sa zhromaždili v nedeľu v meste Oklahoma City pri mieste bombového útoku, pri ktorom pred 20 rokmi zahynulo 168 osôb a stovky ďalších utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na spomienkovom podujatí pred Národným pamätníkom a múzeom v meste vystúpil aj bývalý prezident USA Bill Clinton. Ten bol v čase útoku na poste šéfa Bieleho domu svoje prvé funkčné obdobie. "Oklahoma City, muselo si zvoliť vykúpenie z tvojich hrozných strát tým, že si začalo odznova," uviedol počas vystúpenia Clinton.

 

Na mieste, kde kedysi stála výbuchom zničená federálna budova, je dnes múzeum so stálou expozíciou 168 prázdnych stoličiek, ktoré symbolizujú počet obetí útoku. V nedeľu ráno zdobili tieto sedadlá kvetiny, plyšové medvedíky a ďalšie spomienkové predmety. Meno každej z obetí prečítali na spomienkovom podujatí ich príbuzní, spolupracovníci a ľudia, ktorí prežili jeden z najsmrteľnejších útokov tohto typu v dejinách Spojených štátov.

 

"Bolo to 60 minút teroru," uviedol starosta Oklahoma City Mick Cornett a dodal: "Ale naša najlepšia hodina trvá 20 rokov. Toto mesto spravilo pokrok spôsobom, ktorý nikto z nás nemohol predpovedať."

K osudnej explózii nákladného auta naloženého tonami výbušnín došlo 19. apríla 1995 pred vtedajšou federálnou budovou Alfreda P. Murraha v Oklahoma City.

 

Páchateľom útoku bol Timothy McVeigh - protivládny militant, ktorého napokon obvinili z federálneho zločinu a popravili. Jeho komplic Terry Nichols dostal za spolupáchateľstvo viacnásobné doživotie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona