Oživenie v eurozóne sa spomalilo, pocítila to aj ekonomika SR

NETKY.SK • 16 August 2011, 16:57 • 2 min
Oživenie v eurozóne sa spomalilo, pocítila to aj ekonomika SR

Oživenie v eurozóne sa spomalilo, pocítila to aj ekonomika SR

slovakia

left justify in out

Slovenská ekonomika v 2. štvrťroku 2011 vzrástla medzikvartálne o 0,9 %. Medziročný rast sa mierne spomalil z 3,5 % v 1. štvrťroku na 3,3 % v 2. štvrťroku. Odhad analytikov Slovenskej sporiteľne, ktorý už odzrkadľoval slabší záver štvrťroka v priemysle, bol na úrovni 3,5 %.
      V poslednom čase sa oživenie v eurozóne spomalilo, čo znamená aj nižší dopyt po slovenských priemyselných výrobkoch. Napríklad nemecká ekonomika v 2. štvrťroku medzikvartálne vzrástla len o 0,1 % (čakalo sa 0,5 %) a medziročný rast spomalil na 2,8 %. Z okolitých krajín sklamalo Maďarsko (medziročne 1,4 %). Česko odhady naplnilo, medziročný rast však i tu spomalil na 2,4 %.
      Slabšia výkonnosť európskej ekonomiky znamená aj riziká pre slovenský rast. Kým doteraz sa predpokladalo, že slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 4 % a na budúci rok o 4,5 %, tieto odhady sa budú v blízkom čase revidovať smerom nadol. Predbežne sa očakáva rast HDP okolo 3,5 % v tomto aj budúcom roku. Otvorenou otázkou zatiaľ ostáva, aké výrazné bude spomalenie európskej ekonomiky. Ak by sa aktivita v eurozóne ďalej zhoršovala, malo by to negatívny dopad aj na slovenskú ekonomiku.
      Trhu práce sa v 2. štvrťroku relatívne darilo. Počet zamestnaných dosiahol v tomto období 2,193 milióna (metodika ESA-95), čo znamená medziročný nárast o 2,1 %.
      Komentár k vývoju HDP poskytol Michal Mušák zo Slovenskej sporiteľne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies