Oživenie svetovej ekonomiky sa zrýchľuje, rizikom je inflácia

NETKY.SK • 11 Január 2011, 09:00 • 2 min
Oživenie svetovej ekonomiky sa zrýchľuje, rizikom je inflácia

Oživenie svetovej ekonomiky sa zrýchľuje, rizikom je inflácia

slovakia

left justify in out

Svetová ekonomika sa zotavuje z hospodárskej krízy rýchlejšie, než sa očakávalo, tvrdia poprední svetoví centrálni bankári. Varujú však pred infláciou, ktorá ohrozuje predovšetkým rozvíjajúce sa krajiny.
      Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet, ktorý viedol rokovania na stretnutí Banky pre medzinárodné vyrovnanie (BIS) v Bazileji uviedol, že v rozvinutých krajinách sú inflačné tlaky menšie, aj keď globálnej ekonomike sa darí neočakávane dobre. Podľa Tricheta je veľmi dôležité udržať inflačné očakávania pod kontrolou a prijať opatrenia na splnenie tohto cieľa.
      Centrálni bankári sa začínajú obávať inflácie, keďže oživenie svetovej ekonomiky získava na sile, čo sprevádza pomerne rýchly rast cien potravín a ropy. Trichet uviedol, že rast je rýchlejší v rozvíjajúcich sa ekonomikách, aj keď pripomenul, že aj čísla z eurozóny sú lepšie, než sa očakávali.
      "Teraz nie je čas na sebauspokojenie a pevné ukotvenie inflačných očakávaní je niečo, čo všetci považujeme za dôležité." Dodal, že centrálne banky musia pozorne sledovať rast cien komodít.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies