Oživenie svetovej ekonomiky sa spomaľuje

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:20 • 2 min
Oživenie svetovej ekonomiky sa spomaľuje

Oživenie svetovej ekonomiky sa spomaľuje

slovakia

left justify in out

img

Ekonomiky priemyselných krajín sa dostávajú z najhlbšej krízy od konca druhej svetovej vojny pomalšie, než sa čakalo.
      Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) predpovedá, že tempo rastu USA na budúci rok dosiahne len 1,75 % až 2,25 %. Eurozóna má rásť ešte pomalšie - tempom 1,5 % až 2 % rovnako ako Japonsko. Hrubý domáci produkt krajín OECD by sa mal na budúci rok zvýšiť o 2 % až 2,5 %.
      OECD je teda pesimistickejšia než v júni. Vo svojom vtedajšom výhľade počítala v budúcom roku so zvýšením HDP Spojených štátov o 3,2 %, eurozóny o 1,8 % a celého regiónu o 2,8 %.
      Podľa šéfa OECD Angela Gurríu sa zotavovanie svetovej ekonomiky spomalilo v porovnaní so začiatkom roka, pričom verejné dlhy v krajinách OECD dosahujú historické maximá. To znamená, že najväčšou výzvou pre vlády jednotlivých krajín je fiškálna konsolidácia, ktorá však nesmie udusiť oživovanie ekonomík.
      Príčinou ochabnutia ekonomiky je predovšetkým doznievanie stimulov. Priemerné tempo rastu v krajinách OECD by malo tento rok dosiahnuť 2,5 % až 3 %, na budúci rok 2 % až 2,5 % a 2,5 % až 3 % v roku 2012. Najväčšie rozdiely v ekonomickej aktivite budú v rámci eurozóny. Ekonomika USA by sa mala v roku 2012 výraznejšie zrýchliť, naopak oživenie Japonska sa spomalí.
      Kríza zvýšila deficity verejných financií a verejné dlhy na neudržateľné úrovne. "Len stabilizácia pomeru dlhu k HDP bude vo väčšine krajín vyžadovať historické konsolidačné úsilie v rozsahu približne od 6 % do 9 % HDP," uviedol Gurría. "Aby sa dlhy dostali na udržateľnú úroveň, je v skutočnosti treba ešte viac."
      Dôveryhodnosť konsolidačných opatrení by mohli pomôcť zabezpečiť špeciálne rozpočtové pravidlá a vytvorenie nezávislých inštitúcií, ktoré by mali na starosti dohľad nad rozpočtami, tvrdí OECD. Vlády by mali tiež zvýšiť efektivitu svojich výdavkov na podporu rastu v oblastiach, ako sú zdravotníctvo, vzdelávanie, inovácie a infraštruktúra.
      Hlavnými rizikami ohrozujúcimi svetovú ekonomiku sú podľa OECD napätia na devízových trhoch, ktoré môžu vyvolať protekcionistické opatrenia, a zhoršenie situácie na americkom realitnom trhu v prípade ďalšieho poklesu cien rezidenčných nehnuteľností.
      Pre centrálne banky bude najväčšou výzvou ukončenie netradičných monetárnych stimulov bez toho, aby ešte viac oslabili finančné trhy. Keďže rast v USA a eurozóne je nízky a inflačné očakávania zostávajú pevne ukotvené, zvyšovanie úrokových sadzieb na štandardnejšie úrovne by sa malo začať až niekedy v prvej polovici roka 2012. Tempo sprísňovania však bude musieť byť podľa OECD len postupné, aby menová politika naďalej podporovala rast. V prípade ďalšieho spomalenia oživenia sa zvyšovanie úrokových sadzieb môže ešte viac odložiť.
      V Japonsku by úrokové sadzby mali podľa OECD zostať na terajších úrovniach prinajmenšom do konca roka 2012, pričom japonská centrálna banka by mala ešte viac uvoľniť svoju politiku, aby poskytla ekonomike stimuly.
      Informovala o tom OECD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies