Ohrozuje nás množstvo vírusov

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 11:14 • 2 min
Ohrozuje nás množstvo vírusov

BRATISLAVA - Aj keď tohtoročná chrípková sezóna prebieha veľmi mierne, epidemiológovia upozorňujú, že paleta vírusov spôsobujúcich akútne respiračné ochorenia (ARO) je veľmi pestrá. Jedným z nich je napríklad tzv. RS - respiračný a synciálny vírus.

slovakia

left justify in out

Šírenie týchto vírusov je globálne, najvyšší výskyt ochorení na celej severnej pologuli je v jesenných a zimných mesiacoch. Sú vysoko infekčné a bežne sa vyskytujú v populácii. Prameňom nákazy je človek a šíria sa v kolektívoch.
      

RS vírus napáda dýchací systém, spôsobuje zápal horných aj dolných dýchacích ciest, sprevádza ho mierne zvýšená teplota, výtok z nosa a ďalšie príznaky nádchy. I keď infikovaná osoba šíri vírus najmä v prvých štyroch až šiestich dňoch ochorenia, jeho šírenie môže byť aj niekoľko týždňov od začiatku infekcie. Vírus sa najčastejšie dostáva z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou, prežíva aj na povrchu predmetov, ako sú napríklad hračky alebo oblečenie.
      

Choroby dýchacích ciest vyvolávajú aj adenovírusy. Okrem ľahkých respiračných ochorení spôsobujú aj črevné ochorenia a očné infekcie, môžu ale napadnúť aj dolné dýchacie cesty a spôsobiť zápal priedušiek či dokonca pľúc. Ochorenia spôsobené adenovírusmi sa vyskytujú počas celého roka vo všetkých vekových kategóriách, najčastejšie však napádajú školopovinné deti. Šíria sa rýchle v uzavretom prostredí.
      

Hrozbou pre ľudí sú počas celého roka aj rotavírusové a norvalk vírusové ochorenia. Šíria sa najmä kontaktom v užších kolektívoch. Kým rotavírusové infekcie sú predovšetkým problémom detskej populácie, norovírusy viac ohrozujú dospelú populáciu a staršie osoby.
      

Oba typy vírusov spôsobujú závažné hnačkové ochorenia, ktoré  ohrozujú najmä malé detí a staršie osoby. Proti rotavírusom existuje účinná očkovacia látka, ktorá chráni po podaní deti pred infekciou najmä do dvoch rokov veku. Proti norovírusom podľa Márie Avdičovej z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zatiaľ očkovacia látka vyvinutá nebola.
      

U vírusov spôsobujúcich hnačkové ochorenia je spoločným preventívnym opatrením dodržiavanie osobnej hygieny, hygieny prostredia, či už v domácnosti, alebo v kolektívnych zariadeniach školského, zdravotníckeho či sociálneho typu.
      

U nákaz šíriacich sa vzdušnou cestou (vírusy chrípky, RS vírusy a pod.), prevencia spočíva v dostatočnom vetraní, izolácii chorých, v prípade chrípky, samozrejme, v očkovaní. Tohtoročná sezónna vakcína obsahovala antigény všetkých vírusov chrípky, ktoré boli na Slovensku izolované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies