Ohrozený delfín tuponosý je najroztomilejšie zviera na svete!

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 11:50 • 2 min
Ohrozený delfín tuponosý je najroztomilejšie zviera na svete!

DELFÍN TUPONOSÝ - Zvieratko, ktoré sa neustále usmieva.

slovakia

left justify in out

Delfín Irrawaddy, orcela tuponosá, alebo jednoducho delfín tuponosý, sa nachádza na pobreží  južnej a juhovýchodnej Ázie a v niekoľkých riekach Ayeyarwady v Mjanmarsku, Mahakam v indonézskom Borneu a Mekong, ktorý preteká niekoľkými krajinami vrátane Číny, Mjanmarska, Thajska, Laosu, Kambodže a Vietnamu.

 

img

 

Jeho zaoblené čelo a krátky zobák mu dávajú úžasne roztomilý vzhľad, so zakrivenými ústami vytvára ilúziu, že sa usmieva.

 

img

 

Žial, tento druh delfína je ohrozený a veľakrát ho rybári chytia omylom pri rybolove. Čelia veľkému nebezpečenstvu sietí, nadmerného rybolovu a nezákonných rybolovných praktík, ako je napríklad elektrický rybolov.

 

"Ochrana Irrawaddy delfínov je zásadná pre celkové zdravie rieky Mekong. Delfín Irrawaddy je tiež považovaný za posvätné zviera Khmérom aj Laosom a je dôležitým zdrojom príjmu a pracovných miest pre komunity zapojené do ekoturistiky sledujúcej delfíny," povedali  na World Wildlife Found odborníci.

 

Podľa WWFje počet kriticky ohrozených delfínov na rieke Mekong „stabilný“. V súčasnej dobe existuje celkom 89 Irrawaddy delfínov v tejto oblasti, čo je mierny pokles z odhadu 92 v roku 2018.

 

img

 

 „Aj keď prieskum potvrdil, že počet riečnych delfínov v Kambodži sa stabilizoval, stále ich je málo, takže sú nevyhnutne potrebné intenzívnejšie ochranné opatrenia,“ uviedol Seng Teak, riaditeľ World Wildlife Found.

 

 

Pár informácií o delfínoch

 

Podľa World Wildlife Found majú tieto delfíny 12-19 malých zubov na každej strane oboch čeľustí, priemernú hmotnosť až 198 kilogramov a dĺžku až 2,7 metra.

 

Vedeli ste, že mladé delfíny zostávajú so svojou matkou po dobu 2 až 3 rokov? Gravidita u nich trva 9 17 mesiacov. Sú schopné ponoriť sa do hĺbky jedného kilometra dokážu plávať rýchlosťou do 40 kilometrov za hodinu.

 

img

 

Delfín má zvláštnu schopnosť. Počas spánku mu stále funguje jedna polovica mozgu a tak môže oddychovať a súčasne stirehnuť, či je všetko v poriadku. Tieto milé zvieratká sa dožívajú 40 – 50 rokov. Žijú v skupinách a vzájomne sa o seba starajú.

 

Sú to krásne a inteligentné tvory, čo poviete?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies