Ohrozené olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro: Zaznamenali ďalší úhyn rýb v "jachtárskej" zátoke

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 12:18 • 2 min
Ohrozené olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro: Zaznamenali ďalší úhyn rýb v "jachtárskej" zátoke

RIO DE JANEIRO - Jedna ekologická katastrofa za druhou sa sype, či skôr leje na hlavy organizátorov olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Tí už dlhodobo prehrávajú súboj s extrémne znečistenou vodou v "jachtárskej" zátoke Guanabara a teraz sa k tomu pridružili aj problémy s Lagúnou Rodriga de Freitasa, kde by sa mali konať súťaže v rýchlostnej kanoistike a vo veslovaní. Na to, že niečo nie je v poriadku, upozornil masový úhyn rýb. Na hladinu vyplávali tisícky mŕtvych tiel malého druhu placka škvrnitá. V pondelok bol už zápach taký neznesiteľný, že miestni obyvatelia žiadali o zásah a mestské odpadové hospodárstvo začalo s výlovom zdochlín.


"Takéto niečo tu máme každý rok, niekedy vo väčšom rozsahu, inokedy v menšom. Ďalšia brazílska hanba," skonštatoval fotograf Alex Moutinho, ktorý pri lagúne žije už vyše tridsať rokov.
Úrad pre životné prostredie vydal vyhlásenie, v ktorom konštatoval, že na vine sú nedávne dažde a zvýšená hladina mora, ktorá ochladila vodu v jazere. Placky sú vraj mimoriadne citlivé na výkyvy teploty. Úroveň kyslíka vo vode je podľa meraní v poriadku. Pravdou však zostáva, že lagúna si už pamätá viaceré pohromy spôsobené znečistením. Ryby ohrozujú tiež riasy, ktoré pohlcujú kyslík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona