Ohromujúca štatistika: O samovraždu sa v Prahe za sedem rokov pokúsilo 6300 ľudí!

NETKY.SK • 29 November 2013, 09:38 • 2 min
Ohromujúca štatistika: O samovraždu sa v Prahe za sedem rokov pokúsilo 6300 ľudí!

PRAHA - V hlavnom meste Českej republiky, v Prahe, sa od roku 2007 pokúsilo o samovraždu viac ako 6300 ľudí.

slovakia

left justify in out

Vyše 1340 samovraždu dokonalo. Za posledných päť rokov stúpol počet dokonaných samovrážd o 51 percent. Na základe údajov pražskej záchrannej služby to vo štvrtok oznámila jej hovorkyňa Jiřina Ernestová, ktorú citoval spravodajský server Novinky.cz. Pražská záchranná služba spracovala štatistiky samovrážd od roku 2007 do tohtoročného septembra.

Z predložených grafov vyplýva, že najčastejšie dochádza v Prahe k samovraždám mužov vo vekovej skupine 41-65 rokov, ktorí sa rozhodujú ukončiť svoj život v pondelok okolo 14.00 h. O samovraždu sa ľudia v českej metropole pokúšajú predovšetkým v marci, najmenej v máji. Podľa štatistík pražskej záchranky sú rozdiely nielen medzi počtom mužov a žien, ktorí sa na samovraždu odhodlajú, ale aj v tom, či ju dokonajú. Kým za posledných takmer šesť rokov sa o samovraždu pokúsilo vyše 3500 mužov a vyše 2500 žien, dokončilo ju asi 300 žien a viac ako 1000 mužov. Najviac pražských samovrahov zomrie pri obesení alebo skoku z výšky, ale najviac ľudí sa pokúsi vziať si život "použitím ostrého predmetu" alebo otravou.

Najčastejšie samovrahovia umierajú popoludní okolo 14.00 h. O odchod na druhý svet sa pokúšajú aj vo večerných hodinách. Najviac samovrahov je evidovaných najmä v centrálnych mestských častiach Prahy, teda v Novom Meste, na Žižkove, v Nusliach alebo Vršoviciach, ale tiež v Strašniciach, Holešoviciach, Stodůlkach, Záběhliciach či v Chodove.

Výsledky štatistík pražskej záchrannej služby zodpovedajú celorepublikovým trendom, podľa ktorých počet samovrahov pribúda a najčastejšie si berú život muži.

Záchranári zároveň zverejnili štatistiky v počtoch výjazdov. Vlani zasahovali pri vyše 102.000 prípadoch. Do stredy 27. novembra sa tento počet už takmer vyrovnal. Viac ako 70 percent zásahov predstavuje náhle zhoršenie zdravotného stavu chronicky chorých, uviedli Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona