Ohniská nákazy antraxom v Soboši a Štefurove sú zaniknuté

NETKY.SK • 5 August 2010, 06:53 • 2 min
Ohniská nákazy antraxom v Soboši a Štefurove sú zaniknuté

Ohniská nákazy antraxom v Soboši a Štefurove sú zaniknuté

slovakia

left justify in out

img

Situácia v okrese Svidník, kde v priebehu minulého mesiaca lokalizovali tri ohniská nákazy nebezpečnou baktériou bacillus anthracis, ktorá je pôvodcom ochorenia antrax, sa stabilizuje. Potvrdil to dnes TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.
      "Vzhľadom na to, že boli splnené všetky veterinárne opatrenia, a v obciach Soboš a Štefurov nedošlo 14 dní od úhynu posledného zvieraťa v chovoch k ďalším úhynom, ohniská nákazy v spomínaných lokalitách boli vyhlásené za zaniknuté," konštatoval Zozuľák.
      Prísne veterinárne opatrenia a karanténa však stále platia v Okrúhlom. Tu uhynulo koncom júla šesť kusov hovädzieho dobytka, ktorý bol preventívne zaočkovaný proti sneti slezinnej. Po preskúmaní vzoriek v laboratóriách Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne sa nákaza potvrdila len u plemenného býka, ktorý uhynul 27. júla.
      Zozuľák konštatoval, že zvieratá z tohto chovu boli stiahnuté z pastvín, naďalej sú monitorované a všetkým boli podané antibiotiká. Dodal, že kravy na tejto farme nechovali na produkciu mlieka a rovnako nedošlo ani k predaju zvierat, preto prenos ochorenia nehrozí.
      Podľa regionálneho veterinára sa uhynutý býk pravdepodobne nakazil baktériou na pasienkoch, ktoré susedia s lokalitou v Štefurove. Tam v polovici júla uhynula krava z menšieho stáda, ktoré patrí tamojšiemu drobnochovateľovi. U ostatných zvierat sa symptómy ochorenia neprejavili.
      Príznaky ďalších ochorení neregistrujú ani na farme v Soboši, kde v dôsledku nákazy antraxom uhynulo do 12. júla 10 kusov dobytka. V súlade s veterinárnymi opatreniami prebehla v Soboši a Štefurove aj dezinfekcia pasienkov.
      V okruhu 10 kilometrov od ohnísk nákazy podali vakcínu proti antraxu viac ako 1400 zvieratám na farmách i v drobnochovoch. Revakcinácia by podľa Zozuľáka mala prebehnúť v januári budúceho roka.

Zdrpj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies