Ohlasy médií na víťazstvo Čeferina: Outsider môže prečistiť mútne vody

NETKY.SK • 14 September 2016, 15:13 • 2 min
Ohlasy médií na víťazstvo Čeferina: Outsider môže prečistiť mútne vody

BRATISLAVA - Ohlasy médií na zvolenie Slovinca Aleksandera Čeferina za nového riadneho prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA):

slovakia

left justify in out

Dnevnik (Slovin.): "Historický deň v Aténach. Aleksander Čeferin sa dočkal veľkého okamihu. Stal sa siedmym riadnym prezidentom UEFA za 62 rokov činnosti tejto organizácie. Vo voľbách zvíťazil v prvom kole absolútnou väčšinou hlasov. Vzhľadom na mimoriadne okolnosti bude mať kratšie funkčné obdobie: potrvá dva a pol roka."

Delo (Slovin.): "Začiatok novej éry. Čeferin môže byť hrdý, že väčšina Európy mu vyjadrila dôveru a priklonila sa k jeho názorom a programu. Na začiatok pôsobenia v Nyone si chce vypočuť predstavy zástupcov všetkých 55 členských krajín."

Slovenske Novice (Slovin.): "Úspech. Slovinec na čelo UEFA. Čeferin doslova pozametal so svojím jediným protikandidátom Van Praagom. Dostal 42 hlasov, stačilo by mu ich 28."

Večer (Slovin.): "Právnik, futbalista a karatista, ktorý sa trmáca po Sahare aj džungli. Bol živé dieťa a medzičasom nebohá mamička ho volala ´moja iskrička´ - prezradil otec Peter a dodal, že jeho syn sa odmala vyznačuje tvrdohlavosťou. Ako 4-ročný sa vybral na prechádzku s veľkým rodinným psom. Nemú tvár to čoskoro unavilo a zamierila domov. Synátor prišiel celý zafúľaný a povláčený, lebo celý čas zaťato držal vôdzku."

Ekipa 24 (Slovin.): "Od právnika k prezidentovi UEFA. Čeferin posunul míľniky slovinských funkcionárov v športovom svete i širšom kontexte. Do futbalového prostredia rezolútne napochodoval 17. februára 2011, keď sa stal prvým mužom národného zväzu NZS."

De Telegraaf (Hol.): "Slabých 13 hlasov pre Van Praaga, Čeferin novým šéfom UEFA. Holanďan prehral o viac než toľko hlasov (29), koľko by stačilo na zvolenie (28). Výsledok však nie je žiadnym prekvapením. Slovinec si totiž v ostatných týždňoch vyslúžil podporu mnohých zväzov vrátane tých silných - nemeckého, francúzskeho či ruského. Holanďan sa náhle zmenil z favorita na outsidera, odmietol sa však vzdať bez boja minimálne z rešpektu ku krajinám, ktoré sa postavili na jeho stranu."

NOS (Hol.): "Michael van Praag počas svojho kandidátskeho prejavu zdôraznil, že jeho o dvadsať rokov vyšší vek v porovnaní s Aleksanderom Čeferinom by pri voľbe nemal hrať rolu. Poukázal na Rolling Stones. UEFA čerstvo zaviedla hornú vekovú hranicu 70 rokov, takže Holanďan by bol v kresle len jedno funkčné obdobie, ktoré aktuálne potrvá 2,5 roka. Ak by nezmenil pravidlá."

De Volkskrant (Hol.): "Michael van Praag nie tak dávno mal za sebou minimálne polovicu európskych futbalových zväzov. Deň za dňom však jeho spočiatku veľmi optimistické vyhliadky bledli. Streda ukázala, kam to až dospelo - dostal iba 13 z 55 hlasov. Slovinec Čeferin ich v prenesenom zmysle získal viac ako tých 42. Zákulisné hry so šéfom FIFA Giannim Infantinom stojacim za Východoeurópanom oproti Holanďanovi staršiemu o 20 rokov mali svoj vplyv. Víťaz však vehementne poprel, že by sa nechal vtiahnuť do područia a bol iba bábkou spomenutého Infantina, Rusov či predchádzajúceho prezidenta UEFA Michela Platiniho."

BBC (V. Brit.): "Anglická futbalová asociácia minulý týždeň deklarovala podporu Holanďanovi Michaelovi van Praagovi, ktorý - na rozdiel od zvoleného Aleksandera Čeferina - je členom exekutívy UEFA. Škótska futbalová asociácia predznamenala, že bude hlasovať za Slovinca."

Kicker (Nem.): "Logická voľba outsidera. Výber bol zákonitý. Hlasy 42 z 55 prezidentov národných zväzov sú prirodzenou ozvenou volaní v európskom futbale. Stredná trieda i marginálne krajiny dosiahli zlom, ktorý má priniesť opätovné zohľadnenie ich záujmov."

Deutsche Welle (Nem.): "Nezvolili ho pre čierny pás v karate či putovania po Sahare, naposledy dokonca s manželkou a dcérami, ale pre mix inteligencie a moci, ktorý vie efektívne používať. Možno aj preto, lebo pochádza z bohatej a vplyvnej rodiny."

L´Equipe (Fr.): "Slovinec Aleksander Čeferin nástupcom Michela Platiniho. Vo voľbách v Aténach dosiahol prenikavý úspech, doslúži dva a pol roka pôvodne určeného Francúzovi."

Marca (Šp.): "Čeferin bol málo známy mimo svojej krajiny, kým v júni neoznámil úmysel kandidovať."

ESPN (USA): "Niektorí poukazujú, že nemá dostatok skúseností, konexií a autority na výkon takto náročnej funkcie. Outsider však môže prečistiť mútne vody v UEFA."

Sport24.co.za (JAR): "Slovinec je novou tvárou v medzinárodnom futbale. Kritici mu vyčítajú, že má až príliš blízko k šéfovi Medzinárodnej futbalovej federácie Giannimu Infantinovi."

iSport.Blesk.cz (ČR): "Čeferin je prvým prezidentom UEFA pochádzajúcim z krajiny na východ od Nemecka. Štyridsaťosemročný právnik sa v športe pohybuje iba od roku 2005. Bol hlasným kritikom zvýšenia počtu miest v Lige majstrov pre kluby z elitných súťaží."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies