Oheň pohlcuje na Južnej Morave hektáre lesa

NETKY.SK • 25 Máj 2012, 07:16 • 2 min
Oheň pohlcuje na Južnej Morave hektáre lesa

Oheň pohlcuje na Južnej Morave hektáre lesa - Svet Českí hasiči od štvrtka bojujú s rozsiahlym požiarom v juhomoravskom okrese Hodonín medzi mestami Bzenec a Strážnice a obcou Ratíškovice. Plamene tu pohlcujú až 400 hektárov lesa, napísal dnes spravodajsk

slovakia

left justify in out

img

Českí hasiči od štvrtka bojujú s rozsiahlym požiarom v juhomoravskom okrese Hodonín medzi mestami Bzenec a Strážnice a obcou Ratíškovice. Plamene tu pohlcujú až 400 hektárov lesa, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.
      Oheň sa požiarnikom doposiaľ nepodarilo zvládnuť; k 30 zasahujúcim jednotkám, dvom vrtuľníkom a lietadlu tak v noci volali ďalšie posily.
      Znova sa rozhorievajú aj miesta, ktoré hasiči už uhasili, pretože ich rozfúkava silný vietor. Dnes ráno začali oheň krotiť opäť i dve helikoptéry. V plameňoch sú stále štyri kilometre štvorcové lesa v značne odľahlej oblasti, pričom požiarnici musia neustále riešiť problémy s nedostatkom vody, zdôrazňuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.
      Stúpajúci dym bolo dnes vidieť až 20 kilometrov ďaleko. Požiar zachvátil porast v jednej z najvyprahnutejších oblastí Českej republiky, zvanej Moravská Sahara.
      Ide o lokalitu podobnú skutočnej púšti, ktorá sa rozkladá na 100 hektároch. Tvoria ju duny naviateho piesku. Aby sa čo najviac sťažilo jeho rozširovanie, bol na okrajoch pred desaťročiami vysadený les. Práve jeho značná časť je teraz v plameňoch.
      Oheň sa stále šíri smerom na juhovýchod. Krátko po ohlásení požiaru horelo 50 hektárov lesa, o hodinu neskôr to už bolo osemkrát viac. O evakuácii však zatiaľ hasiči neuvažujú, pretože do obývaných oblastí sa oheň nerozširuje.
      Požiar vypukol vo štvrtok okolo 16.00 h pri turistickej základni Littner pri Bzenci. V jej blízkosti je aj strelnica, podľa servera iDNES.cz ju ale oheň zatiaľ neohrozil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies