Ohavnosť: Národné divadlo v Brne uvedie hru, v ktorej Ježiš znásilňuje moslimku!

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 17:00 • 2 min
Ohavnosť: Národné divadlo v Brne uvedie hru, v ktorej Ježiš znásilňuje moslimku!

BRNO - Toto už zašlo priďaleko! Národné divadlo v Brne uvedie v rámci festivalu hru chorvátskeho dramatika Naše násilie a vaše násilie, v ktorej by mal Ježiš Kristus znásilňovať moslimskú ženu. Podľa mnohých ide o nechutnú provokáciu, ktorá nemá s umením nič spoločné a ktorá nemá ani historickú oporu, keďže medzi životom Ježiša a prvými moslimami je zhruba 600 rokov. Niektorí tiež hovoria otvorene, že je to útok na tradičné európske hodnoty.

slovakia

left justify in out

Hra má byť súčasťou májového festivalu Divadelný svet Brno. Námestník primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) už v otvorenom liste požiadal riaditeľa Národného divadla Brno Martina Glasera, či by hru nenahradil inou. Aj keď podľa jeho slov ctí slobodu umeleckej tvorby a prácu dramaturgov, toto umenie ľudí rozdeľuje, píše server idnes.cz.

 

„Obrátilo sa na mňa množstvo ľudí, vrátane samotných divadelníkov, že plánovaná hra v nich vzbudzuje silnú negatívnu emóciu. Nepáči sa mi, aby v rámci festivalu Divadelný svet Brno bola predstavená hra, ktorá uráža vieru mojich spoluobčanov,“ napísal námestník Hladík na sociálnych sieťach.

 

img

Petr Hladík. Foto: Facebook

 

V dopise riaditeľovi divadla potom vysvetľuje, že takáto emócia sa dá prirovnať snáď iba k pocitom, ktoré by vyvolalo iba relativizovanie a zosmiešňovanie holokaustu.

 

Aj riaditeľ divadla reagoval na výzvu otvoreným dopisom, pod ktorý pripojili podpis aj všetci členovia dramaturgickej rady festivalu. Píše sa v ňom, že títo erudovaní odborníci s prehľadom o aktuálnom dianí v európskom divadle vedú o každom predstavení dlhé diskusie a na program sa dostanú len po väčšinovej zhode. Podľa ich názoru má tak byť zaručená sloboda náboženského vyznania a umeleckej tvorby.

 

„Je úplne legitímne, že súčasné umenie vyvoláva diskusiu k najkontroverznejším otázkam súčasnosti. Postoje tvorcov potom môžu vzbudiť negatívne emócie alebo dokonca rozdeľovať spoločnosť. To je však, podľa mňa, znakom demokracie. Môžeme zaujímať rozdielne stanoviská a vynášať odlišné hodnotiace súdy – napríklad čo je a čo nie je umenie, čo je a čo nie je kvalitné,“ myslí si riaditeľ Glaser.

 

img

Martin Glaser. Foto: FB

 

Tvrdí, že obyvatelia Brna sú natoľko inteligentní, že sa sami rozhodnú, či chcú hru vidieť a že si aj sami spravia úsudok o jej kvalite.

 

Dielo pochádzajúce z pera Chrováta Frliča sa zamýšľa nad tým, že inak vnímame obete terorizmu v Európe a inak napríklad v Bagdade alebo v Kábule. Mohol by sa pána Frliča niekto spýtať, či bude smútiť rovnako, keď zomrie jeho teta alebo nejaká pani, ktorú nikdy v živote nevidel, pýta sa server Stredoevropan.cz? Prirodzene nás zasahuje utrpenie ľudí, ktorí sú nám blízki rodinne, kultúrne, etnograficky a geograficky, ako ľudí, s ktorými nemáme nič spoločné a sú od nás tisíce kilometrov ďaleko.

 

Proti hre sa už skôr ohradilo hnutie Slušní ľudia. „Nechápeme, ako kultúrnou komisiou mesta mohla prejsť podpora tejto zvrátenosti. Vlastne tomu rozumieme, bol to zlý úmysel, rovnako ako zverejnenie programu a fotografie na Zelený štvrtok, v predvečer najvýznamnejšieho kresťanského sviatku. To už je jasná provokácia,“ napísalo hnutie na svojom facebookovom profile.

 

Hra sa nepáči ani spolku Brno+ s predsedom Robertom Kotzianom. Ten hovorí, že odmieta relativizáciu násilia a prekrucovania skutočností. „V tejto divadelnej hre Ježiš znásilňuje moslimskú ženu. Nedá sa nepoložiť si rečnícku otázku, čo by urobilo vedenie mesta Brna, keby v hre znásilňoval prorok Mohamed kresťanskú ženu?“ pýta Kotzian.

 

Divadelníkov i mesto vyzval, aby hru odmietli. „Jej uvedenie v mestskom divadle a za podpory mesta poškodzuje imidž Brna,“ myslí si.

 

Mesto Brno však tvrdí, že politika by nemal hodnotiť a ovplyvňovať umenie. „Ľudia sa slobodne rozhodnú, či predstavenie navštívia alebo nie,“ odkázal všetkým hovorca Brna Filip Poňuchálek.

 

Ostré reakcie vyvolal článok aj v diskusii na idnes.cz. Jakub Jakubček píše, že keď nie je talent, nápad a rozpočet, tak musíte aspoň šokovať. David Štambera hovorí, že to nie je prvé zverstvo, vydávajúce sa za umenie predvádzané nulami, vydávajúcimi sa za umelcov. „Nech si fetujú, čo chcú, ale nikdy za verejné peniaze a dotácie,“ dodáva.

 

Roman Polášek si myslí, že toto už je za hranou. „Stačí si otvoriť denníky a ono je to skôr obrátene, teda že ten moslim znásilňuje Európanku.“

 

Pár faktov pridala Lea Vojteková. „Autori sa snažia obviniť všetkých kresťanov za všetko zlo sveta. Takže kolektívna vina je zrazu v poriadku? Ale keď sa odpáli nejaký moslim, tak nesmieme hádzať moslimov do jedného vreca?“

 

Za zaujímavé považuje, že o agresívnom počínaní moslimov sa táto hra nezmieňuje. Pritom to bol islam, ktorý si násilne podmanil mnoho kresťanských, budhistických či hinduistických krajín, nehovoriac o otroctve.

 

„Predstavte si, že by bola podobná hra o Mohamedovi. Ako znásilňuje kresťanku (pričom ako vojak mal k násiliu bližšie ako Ježiš). No to by bolo revu. To by sa neziskovky a slniečkári snáď pomiatli. Ale takto ide o uvedomelú avantgardu.“

 

Nemusíte byť kresťania, ale aj rozumní ľudia iste pochopia, že toto je jednoducho útok na našu civilizáciu. Je to snaha o naše zničenie a postupné podkopávanie našich koreňov, uzatvára čitateľka Vojteková.

 

Server Stredoevropan na záver vyzval Národné divadlo a mesto Brno: „V západnom svete sa stalo úplne bežným urážať kresťanstvo a odvolávať sa pritom na umeleckú slobodu a slobodu slova, ale zároveň je úplne zakázané urážať Islam.  Pokiaľ teda urážku kresťanstva vnímate ako umelecký prejav a prejav slobody a demokracie, dovoľte prevedenie malého testu, keď pre jedno predstavenie prehodíte úlohy a necháte znásilniť kresťanskú ženu prorokom Mohamedom. Až potom verejnosť uverí, že svoj postoj k slobode slova myslíte úprimne.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies