Ohavné! V Mexiku dobili a znásilnili dobrovoľníkov, ktorí doručovali pomoc po zemetrasení

NETKY.SK • 28 September 2017, 06:39 • 2 min
Ohavné! V Mexiku dobili a znásilnili dobrovoľníkov, ktorí doručovali pomoc po zemetrasení

MEXIKO - Skupinu mladých ľudí, ktorá doručovala pomoc obetiam zemetrasenia v mexickom štáte Oaxaca prepadli a olúpili. V stredu o tom informovala mexická rímskokatolícka arcidiecéza.

slovakia

left justify in out

Ozbrojená skupina v utorok zastavila pickup s dobrovoľníkmi, pričom jedného z nich postrelili, jedného zbili a ženu znásilnili. Ako ďalej uviedol správca nadácie Papa Francisco Pro Felicitas Carlos Arvizu, útočníci im tiež vzali mobilné telefóny a 40-tisíc pesos (v prepočte zhruba 1 900 eur). Na fotografii auta vidieť viacero dier po guľkách.

 

img


Štát Oaxaca zasiahlo 7. septembra zemetrasenie s magnitúdom 8,1 a 23. septembra ďalšie otrasy s magnitúdom 6,1. V meste Juchitán a ďalších zasiahnutých oblastiach už od prvého zemetrasenia pomáhajú mnohí dobrovoľníci.

 

img
 

Mexická vláda v stredu odhadla, že škody spôsobené tento mesiac dvoma silnými zemetraseniami presiahnu dve miliardy dolárov. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto uviedol, že 370 miliónov dolárov je potrebných na opravu škôd v štátoch Oaxaca a Chiapas, ktoré zaznamenali pri zemetrasení 7. septembra. Otrasy s magnitúdou 8,2 s epicentrom v Tichom oceáne si vyžiadali životy 100 ľudí v južnej časti krajiny.

Oveľa viac peňazí bude treba na obnovu po druhom zemetrasení s magnitúdou 7,1 z 19. septembra. Jeho epicentrum bolo približne 130 kilometrov južne od hlavného mesta Mexiko, v ktorom spôsobilo veľké škody. Počet obetí sa vyšplhal na 337, takmer 200 je z mexickej metropoly.

 

Okrem odhadovaných 570 miliónov dolárov na opravu budov, krajina potrebuje ďalších 740 miliónov dolárov na opravu poškodených škôl. Zemetrasenie tiež poškodilo viac ako 1500 kostolov a historických budov. Náklady na ich rekonštrukciu sú viac ako 400 miliónov dolárov, informovala ministerka kultúry María Cristina García Cepedová. V štátoch Morelos a Puebla došlo k poškodeniu 14 chrámov a kláštorov zo 16. storočia, ktoré boli na zozname svetového dedičstva UNESCO. "Dúfam, že v krátkom čase, v priebehu pár mesiacov, bude všetko obnovené," uviedol podľa agentúry DPA prezident Nieto.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona