OH2016: Tužinský: Dokázal som sám sebe, že viem strieľať

NETKY.SK • 7 August 2016, 09:56 • 2 min
OH2016: Tužinský: Dokázal som sám sebe, že viem strieľať

RIO DE JANEIRO - Juraj Tužinský spravil za posledné štyri roky veľký pokrok a postupne sa prepracoval medzi svetovú špičku pištoliarov.

slovakia

left justify in out

To potvrdil na olympijských hrách v Rio de Janeiro, keď skončil ako najlepší Európan vo vzduchovej pištoli.

 

Vzostupnú formu potvrdzuje v posledných rokoch. Prvý cenný kov získal v roku 2010 na majstrovstvách Európy v Merakeri, kde si vybojoval bronz, no na ďalšie medaily čakal päť rokov. Vlani bol tretí na 1. európskych hrách v Baku i podujatí Svetového pohára v Gabale, tento rok sa tešil zo štvrtého bronzu v kariére na SP práve v Riu. V metropole Brazílie mohol pridať aj piatu medailu, no vo finále OH nakoniec obsadil 4. miesto.

 

Krátko po pretekoch nevedel, či sa má tešiť, alebo ho majú mrzieť dve desatiny bodu, ktoré ho delili od medaily, no postupom času v ňom prevládla radosť z výborného výkonu. "Streľba je psychicky veľmi náročný šport. Po výkone nie som ani tak fyzicky ubitý, ako mentálne. Ja som bol po pretekoch 'vypnutý', nevedel som, či sa mám tešiť, alebo byť smutný. Kým mi to všetko došlo, tak to chvíľku trvalo. Teraz som už oddýchnutý a teším sa z toho. Dokázal som sám sebe, že viem strieľať," povedal čoskoro 32-ročný strelec, ktorý sa oproti hrám v Londýne 2012 zlepšil o jedenásť priečok.

 

Pre Tužinského to bola iba prvá časť olympijského vystúpenia. Už o štyri dni nastúpi na preteky v ľubovoľnej pištoli. Aj v tejto disciplíne chce prekonať svoje doterajšie maximum z OH - 23. miesto z Londýna. "Odvtedy som v nej spravil veľmi veľa roboty a posunul som sa úplne inde. Uvidíme, aké bude počasie, pretože strelnica je tu dosť veterná a hlásia ochladenie a to potom dosť fúka. Ale určite sa mi bude strieľať lepšie. Už nebudem mať akoby nôž na krku a pôjde to ľahšie," povedal.

 

Štvrté miesto venoval rodine, priateľke a trénerovi Tiborovi Kissovi. "S pánom trénerom spolupracujeme už štyri roky a tvrdo sme pracovali na tom, aby to dnes vyšlo."

 

Zo štvrtého miesta mal veľkú radosť aj Kiss. "Je to obrovský skok oproti Londýnu. Za štyri roky išiel veľmi vysoko výkonnostne. Pre nás strelcov je najvyššia súťaž olympiáda, ani MS sa s tým nedajú porovnať. Z tohto pohľadu je tento výsledok aj výkon na prvom mieste v kariére. Nebyť tých dvoch desatín, mohla byť medaila a bolo by ešte veselšie," uviedol.

 

Tužinského tréner je presvedčený, že jeho zverenec ešte nedosiahol vrchol a v ďalších rokoch bude stále napredovať. "Urobil veľký skok v psychickej časti prípravy a to je len začiatok. Ešte stále nedosiahol maximum svojej výkonnosti a práve v tomto dozrievaní sú ešte rezervy. Myslím si, že poskočí ďalej, ale to je otázka ďalších rokov."

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies