OH2016: Štvrtá medaila! Slovenský štvorkajak získal striebro na 1000 m

NETKY.SK • 20 August 2016, 15:26 • 2 min
OH2016: Štvrtá medaila! Slovenský štvorkajak získal striebro na 1000 m

RIO DE JANEIRO - Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na OH v Riu de Janeiro striebro.

slovakia

left justify in out

Úradujúci majstri sveta finišovali v A-finále K4 na 1000 m na druhom mieste za suverénnymi Nemcami.

 

Pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku je to štvrtá olympijská medaila v ére samostatnosti. Káštvorka sa na Lagoa Stadium postarala o štvrtý cenný kov pre SR v Riu. Zlato vybojovali v Brazílii vodní slalomári bratranci Ladislav a Peter Škantárovci (C2) a Matej Tóth v chôdzi na 50 km. Striebro ukoristil na divokej vode Matej Beňuš (C1).

 

Slovenský štvorkajak sa držal od úvodných metrov na druhej pozícii za Nemcami, ktorí to rovnako ako v piatkovej rozjazde od štartu napálili. Dvesto metrov pred cieľom sa na druhú priečku dostali Česi, no Slováci sa vďaka skvelému finišu vrátili na striebornú pozíciu. Vlček, ktorý v cieli prevrátil loď, sa pri piatom olympijskom štarte dočkal tretej medaily v kráľovskej disciplíne a zaradil sa medzi kanoistické legendy. V Sydney 2000 bol desaťnásobný majster sveta štvrtý, v Aténach 2004 bronzový, v Pekingu 2008 v jednej lodi s Tarrom strieborný. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončil najúspešnejší slovenský kajakár v histórii v K4 šiesty.

 

S myšlienkou dať dokopy dvoch skúsených harcovníkov s dvomi mladíkmi prišiel vlani bývalý kajakár Štefan Viszlay. Novozložená loď vyletela na výslnie ako kométa. Po treťom mieste na podujatí Svetového pohára v nemeckom Duisburgu triumfovala v auguste na MS v Miláne. Premožiteľov na olympijskom kilometri nenašla ani na tohtoročných ME v Moskve.

 

Už na OH v Aténach patril slovenský štvorkajak medzi topfavoritov. Bratia Richard a Michal Riszdorferovci, Vlček a Juraj Bača na vrcholných podujatiach dva roky valcovali konkurenciu, deň D im však nevyšiel podľa predstáv. Vo finále nestačili na Maďarov ani na Nemcov. O štyri roky neskôr v Pekingu nahradil Baču na poste zadáka Tarr a káštvorka si o stupienok polepšila. Vo finále finišovala druhá za Bielorusmi.

 

Pred londýnskou olympiádou nastali trenice okolo zloženia posádky. V anglickej metropole slovenská vlajková loď štartovala bez bratov Riszdorferovcov s novým "háčikom" Petrom Gellem a Martinom Jankovcom. Na méte 250 m ešte figurovala na medailových priečkach, v závere však zaostala za konkurentmi a v cieli bolo z toho napokon iba šieste miesto.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies