OH: Voda v Riu je extrémne znečistená, vírusy sú aj ďaleko od brehu

NETKY.SK • 2 December 2015, 11:27 • 2 min
OH: Voda v Riu je extrémne znečistená, vírusy sú aj ďaleko od brehu

RIO DE JANEIRO - Stav znečistených vodných plôch v brazílskom Riu de Janeiro sa s blížiacim sa začiatkom olympijských hier nezlepšuje, práve naopak. Výsledok ďalšieho kola testovania na prítomnosť nebezpečných vírusov, ktoré dala spraviť agentúra AP v nadväznosti na júlovú kontrolu, preukázal alarmujúce hodnoty aj ďaleko od brehu mora, kde sa doteraz predpokladala bezpečná zóna.

slovakia

left justify in out

Príliv odpadových vôd s patogénnymi látkami v korytách riek a búrkových drenážach je taký intenzívny, že efekt rozplynutia v mori je prakticky nulový. "Enormná hladina výskytu vírusov je rozsiahla. Už to nie je iba pobrežie, ale kdekoľvek na otvorenom mori, čím sa riziko kontaktu s človekom zvyšuje. Máme dočinenia s extrémnym prostredím, kde je stupeň znečistenia taký vysoký, že pravdepodobnosť nakazenia infekciou hraničí s istotou," skonštatovala špecialistka z Centra pre lekársku vedu na Texaskej univerzite v Houstone Kristina Menová. V zátoke Guanabara, kde sa majú konať súťaže v jachtingu, namerali kilometer od pláže rovnaké hodnoty ako na brehu v blízkosti zdrojov znečistenia. "V tejto brazílskej lokalite je toľko vírusov, že v USA by takéto pláže pravdepodobne zatvorili," uviedla Menová.


Brazílske úrady po konzultáciách s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) pravidelne monitorujú iba prítomnosť baktérií. Je to štandardný postup, ktorý je lacnejší a jednoduchší ako analýza na vírusy. "Zdravie a bezpečnosť športovcov sú u nás vždy na prvom mieste. Niet žiadnych pochýb, že voda v súťažnej oblasti spĺňa náležité podmienky. Organizačný výbor sa riadi odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie," reagovala brazílska strana.


Agentúra AP s mesačnou periodicitou robí analýzu vzoriek vody na tri typy ľudských adenovírusov, ako aj na enterovírusy, rotavírusy a fekálne koliformné baktérie. Všetky sa nachádzajú v ľudských črevách a dýchacích cestách a spôsobujú digestívne ochorenia sprevádzané zvracaním, prudkou hnačkou a problémami s dýchaním. Úplne vylúčené nie sú ani závažné ochorenia srdca a mozgu.


Odborníci vo všeobecnosti uvádzajú, že výskyt 1000 vírusov na liter vody by v USA alebo v Európe viedol k maximálnej ostražitosti a zatvoreniu pláží. V dejisku OH 2016 registrovali 30-tisícnásobné prekročenie tejto úrovne, a to na všetkých odberových lokalitách. Vzorky pochádzali z miesta situovaného 600 m od brehu na jachtárskej trati pod Cukrovou homolou, 1300 m od brehu na trati pri Námorníckej škole a 200 m od brehu v lagúne, kde sa budú konať veslárske súťaže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies