OH 2016: Brazília sľubuje nízkonákladové, ale veľkolepé ceremoniály

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:53 • 2 min
OH 2016: Brazília sľubuje nízkonákladové, ale veľkolepé ceremoniály

RIO DE JANEIRO - Slávnostné ceremoniály budúcoročných olympijských a paralympijských hier v Riu de Janeiro sa budú odohrávať v úspornom režime.

slovakia

left justify in out

Podľa člena prípravného tímu, filmára Fernanda Meirellesa, sa Brazílčania chystajú vraziť do otvorenia a ukončenia dvoch najväčších sviatkov športovcov iba desatinu z prostriedkov, ktoré použili v Londýne v roku 2012. Dôvodom je zlý stav brazílskeho hospodárstva, ktoré sa desať a pol mesiaca pred začiatkom OH nachádza v hlbokej recesii s 10-percentnou infláciou. Podľa odborníkov na ekonomiku za všetkým stojí zlá politika prezidentky Dilmy Rousseffovej, ktorá by za to mala niesť zodpovednosť.

"Ak by sme mali vynaložiť toľko peňazí na ceremoniály, ako to urobili v Londýne, veľmi by som sa hanbil. Naša krajina potrebuje investovať finančné prostriedky do výchovy, vzdelania či hygieny. Takže som veľmi rád, že nebudeme bláznivo utrácať,“ uviedol Meirelles.

Rečou čísel Briti utratili na štyri slávnosti otvorenia, resp. ukončenia OH a PH približne 80 miliónov libier, čiže 104 miliónov dolárov. Podľa odhadov v Riu doteraz minuli na prípravu olympijského a paralympijského vrcholu 39 miliárd realov, čiže 10 milárd dolárov. Túto sumu už príliš nechcú zvyšovať. Čo sa týka prípravy ceremoniálov, podľa Meirellesa sa tie budú musieť zaobísť bez prvkov tzv. "high technology", čiže použitia bezpilotných lietadiel, vzdušných plošín či miznúcich pódií. Dôraz by sa mal klásť na jednoduchosť.

"Nemáme ani také svetové kultúrne či umelecké kapacity. Samozrejme, nájdu sa aj u nás klavírni či orchestrálni majstri, ale to nie je pre nás podstatné. Krása Brazílie spočíva v návrate k našim koreňom. Touto cestou by sme sa chceli uberať,“ vysvetlil Meirelles. Spochybnil dokonca aj samotné konanie hier v piatej najväčšej krajine na svete. "Nie som si vôbec istý, či v súčasnej situácii Brazília potrebuje hostiť olympijské hry. Priority sú inde, ale keď už sa tak stalo, musíme sa tejto roly zhostiť čo najlepšie,“ doplnil člen prípravného tímu OH a PH. Na záver pridal aj vetu, na ktorú sú zrejme všetci Brazílčania hrdí. "Aké by to boli hry bez brazílskeho karnevalu? Karneval, to určite nie je iba klišé. Je to každoročná realita, ktorou ľudia v Brazílii naplno žijú.“

Podľa ďalšieho z tvorcov scenára slávnostných ceremoniálov Andruchu Waddingtona sa ľudia môžu tešiť na výjavy z bohatej brazílskej minulosti. Návrat ku koreňom bude podľa neho predstavovať aj obrázky zo života domorodcov či piatich miliónov afrických otrokov, ktorí svojho času prišli do Južnej Ameriky v reťaziach. "Bude tam všetko od A po Z a v hlavnej úlohe bude rozmanitosť našich ľudí. Sme presvedčení o tom, že to bude veľkolepá šou aj bez veľkolepého rozpočtu,“ uviedol Waddington.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies