Oficiálne výsledky z volieb v Poľsku meškajú, premiérka zablahoželala PiS

NETKY.SK • 17 November 2014, 18:17 • 2 min
Oficiálne výsledky z volieb v Poľsku meškajú, premiérka zablahoželala PiS

VARŠAVA - Technické problémy počítačového systému zavinila meškanie oficiálnych výsledkov z nedeľňajších komunálnych volieb v Poľsku, ktoré podľa odhadov výsledkov zverejnených po skončení volieb vyhrala na vidieku hlavná opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), zatiaľ čo vládnuca Občianska platforma (PO) získala veľké mestá.

slovakia

left justify in out

Premiérka Ewa Kopaczová na základe týchto odhadov výsledkov, ktoré urobil inštitút Ipsos, zablahoželala PiS k jej prvému zrejmému víťazstvu pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.
     

Štátna volebná komisia dnes informovala, že technické problémy boli odstránené, ale nie je jasné, kedy budú známe konečné výsledky volieb.

     

V niektorých mestách, kde si volili starostov a žiaden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, sa uskutoční druhé kolo volieb.
     

Podľa odhadu výsledkov inštitútu Ipsos získala PiS, ktorá je proti prijatiu eura, v regionálnych voľbách 31,5 percenta hlasov a PO 27,3 percenta hlasov.
     

"Víťazstvo ... PiS je varovaním pre terajšiu vládnucu koalíciu PO-PSL," uviedol ekonóm BNP Paribas Michal Dybula. "Aby získala nazad stratenú popularitu, hlavná vládnuca strana PO sa môže rozhodnúť zmäkčiť politiku rozpočtových výdavkov pred parlamentnými voľbami v roku 2015," citovala Dybulu agentúra Reuters.
     

PiS presadzuje silnú úlohu štátu v ekonomike, je proti potratom a chce udržať ústrednú úlohu katolíckej cirkvi vo verejnom živote. 
     

Viac sociálne-liberálna a propodnikateľská PO chce, aby Poľsko v budúcnosti prijalo euro, pripomenula agentúra Reuters.
     

"Toto je prvý krok k veľmi hlbokým zmenám v Poľsku," povedal žurnalistom vodca PiS Jaroslaw Kaczynski.
     

V ostatných regionálnych voľbách v roku 2010 získala PO 30,9 percenta hlasov a druhá v poradí PiS 23,1 percenta.
     

Regionálne a komunálne voľby sa konajú každé štyri roky a voliči si v nich volia starostov, členov regionálnych (vojvodských) zastupiteľstiev a ďalšie komunálne orgány.
     

Podľa analytikov by vzpruhou pre vládnucu stranu mohlo byť očakávané znovuzvolenie súčasného prezidenta Bronislawa Komorowského v budúcoročných voľbách, keďže je spojencom PO. Prieskumy ukázali, že mu dôveruje asi 80 percent Poliakov.  
     

Občianska platforma je v Poľsku pri moci od roku 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona