Ofenzívu v Tikríte dočasne pozastavili, z mesta odchádzajú civilisti

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:24 • 2 min
Ofenzívu v Tikríte dočasne pozastavili, z mesta odchádzajú civilisti

BAGDAD - Iracká vláda oznámila dnes dočasné pozastavenie vojenskej operácie zameranej na vytlačenie extrémistov Islamského štátu (IS) z Tikrítu na severe krajiny, aby sa tak umožnil odchod civilistov z tohto domovského mesta bývalého diktátora Saddáma Husajna. Oznámil to dnes iracký minister vnútra Muhammad Sálim Ghabbán, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ciele vládnej ofenzívy sa od jej spustenia začiatkom marca podarilo dosiahnuť na 90 percent a povstalci z IS sú aktuálne stlačení na malom území v centre mesta, spresnil bagdadský politik.

 

Extrémisti podľa neho nastražili v uliciach a budovách v centre mesta výbušniny. Iracké vládne sily a s nimi spriaznené šiitské milície preto spomalili postup, aby sa vyhli ďalším stratám vo vlastných radoch, zabránili ničeniu infraštruktúry a umožnili civilistom v pokoji opustiť mesto.

 

Minister Ghabbán sa vyjadroval zo susedného mesta Sámarrá. Presný časový plán opätovného spustenia ofenzívy nešpecifikoval. Táto záležitosť je podľa neho "ponechaná na poľných veliteľov".

 

Na prebiehajúcej ofenzíve voči IS, ktorej hlavným cieľom je dobytie Tikrítu, sa zúčastňuje okolo 20.000 príslušníkov irackej armády a šiitských milícií za podpory spriaznených sunnitských kmeňov. Ozbrojenci Islamského štátu mesto ovládali od vlaňajšieho júna.

 

Opätovné získanie Tikrítu by irackým vládnym silám umožnilo postupovať ďalej na sever a pokúsiť sa o útok na Mósul - druhé najväčšie mesto Iraku, ktoré taktiež ovláda IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies