Ofenzíva Turecka pokračuje aj napriek odporu medzinárodného spoločenstva

NETKY.SK • 15 Október 2019, 20:57 • 2 min
Ofenzíva Turecka pokračuje aj napriek odporu medzinárodného spoločenstva

ANKARA - Turecko v utorok vyhlásilo, že vo vojenskej operácii na severe Sýrie bude pokračovať aj napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva, pričom odsúdilo "špinavú dohodu", ktorú sýrski Kurdi uzavreli s vládou v Damasku po tom, ako sa z oblasti stiahli ich bývalí americkí spojenci.

slovakia

left justify in out

"Budeme pokračovať v boji proti všetkým teroristickým skupinám vrátane Islamského štátu (IS) bez ohľadu na to, či svet súhlasí s podporou našich snáh," vyhlásil riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun.

 

 

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa medzitým vyhlásila, že v priebehu najbližších 24 hodín vycestuje do Ankary viceprezident USA Mike Pence, aby Turecko dotlačil k uzavretiu prímeria so sýrskymi Kurdmi. Pence oznámil plán vycestovať do Turecka ešte v pondelok, avšak nekonkretizoval vtedy presnejší čas odletu.

 

img

 

Americký minister obrany Mark Esper vo včerajších hodinách avizoval, že požiada členské krajiny NATO, aby Turecko za jeho inváziu do Sýrie potrestali. Ďalej spresnil, že na budúci týždeň vycestuje do centrály NATO v Bruseli a spojencov v Aliancii požiada, aby "prijali kolektívne aj individuálne diplomatické a ekonomické opatrenia" v reakcii na nepochopiteľné kroky Turecka.

 

img

 

Esper Ankaru zároveň obvinil, že inváziou prispela k prepúšťaniu nebezpečných zajatcov z IS. Anonymný zdroj z prostredia americkej administratívy však tieto informácie vyvrátil, keď povedal, že Spojené štáty si nie sú v súvislosti s Tureckou inváziou vedomé žiadneho "masového" úteku bojovníkov IS z internačných táborov pod kontrolou Kurdov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies