OECD znížila prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 2,9 %

NETKY.SK • 21 September 2016, 13:02 • 2 min
OECD znížila prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 2,9 %

PARÍŽ - Rast globálnej ekonomiky sa zrejme spomalí viac, než sa predpokladalo, keďže svetová ekonomika sa dostala do pasce nízkeho rastu, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Informovala o tom agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

OECD znížila predpoveď rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 2,9 % z 3 % očakávaných v júni. Prognóza pre budúci rok klesla na 3,2 % z 3,3 %. Dôvodom mierneho zníženia predpovede globálneho rastu je zhoršenie vyhliadok rozvinutých ekonomík, predovšetkým Británie pre rok 2017, čo kompenzuje mierne zotavovanie veľkých rozvíjajúcich sa producentov komodít.

 

Globálna ekonomika podľa OECD zostáva v pasci nízkeho rastu, keď neustále sklamávanie očakávaní týkajúcich sa rastu ma negatívny vplyv na rastové vyhliadky a spôsobuje oslabenie obchodu, investícií, produktivity a miezd. S tým súvisí aj kladenie nadmernej záťaže na menovú politiku, čo môže spôsobovať deformácie na finančných trhoch.

 

"Prudké spomalenie svetového obchodu podčiarkuje obavy týkajúce sa robustnosti ekonomiky a problémy v exitujúcej pasci nízkeho rastu," uviedla hlavná ekonómka OECD Catherine Mannová. "Aj keď svoju úlohu v spomalení obchodu hrá, samozrejme, aj slabý dopyt, veľmi znepokojujúci je nedostatok politickej podpory pre politiky, ktorých výhody by boli široko zdieľané," dodala.

 

Rast rozvinutých ekonomík bude utlmený. V USA je síce solídna spotreba a rýchly rast pracovných miest, ale investície zostávajú slabé. OECD očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) USA tento rok stúpne o 1,4 % a na budúci rok o 2,1 %.

 

Tempo rastu eurozóny by sa malo v roku 2017 mierne spomaliť na 1,4 % z 1,5 % v tomto roku. Prognóza OECD počíta v tomto roku so zvýšením nemeckého HDP o 1,8 a v budúcom roku o 1,5. Francúzsky HDP sa zvýši o 1,3 % v roku 2016 aj 2017 a taliansky v oboch rokoch o 0,8 %.

 

Rast britskej ekonomiky sa po júnovom referende, v ktorom Briti hlasovali za odchod z Európskej únie (EÚ), spomaľuje. Aj keď rozsiahla reakcia britskej centrálnej banky (BoE) pomohla stabilizovať trhy, neistota zostala extrémne vysoká. OECD predpokladá, že britský HDP v roku 2016 vzrastie o 1,8 % a v roku 2017 o 1 %, teda výrazne za tempom z uplynulých rokov.

Rast japonskej ekonomiky zostane slabý a nerovnomerný. HDP sa tento rok zvýši o 0,6 % a na budúci rok o 0,7 %. Posilnenie jenu a slabý obchod v Ázii majú negatívny vplyv na export. Rast kanadskej ekonomiky sa v roku 2017 zrýchli na 2,3 % z 1,2 % v tomto roku.

 

Očakáva sa, že Čína bude naďalej čeliť výzvam spojeným s prechodom ekonomiky smerom k spotrebe a službám. Podľa OECD čínsky HDP v roku 2016 stúpne o 6,5 % a v roku 2017 o 6,2 %. V robustnom raste by mala pokračovať India. Tento rok sa počíta so zvýšením jej HDP o 7,4 % a na budúci rok o 7,5 %. Naopak brazílska ekonomika aj napriek miernemu zlepšeniu zostáva v hlbokej depresii. Tento rok by mala klesnúť o 3,3 % a v roku 2017 o 0,3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies