OECD zhoršila prognózu globálnej ekonomiky

NETKY.SK • 16 September 2015, 13:27 • 2 min
OECD zhoršila prognózu globálnej ekonomiky

PARÍŽ - Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky. Svetová ekonomika by v tomto roku mala posilniť o 3 % a v budúcom roku o 3,6 %.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúca júnová prognóza počítala s tohtoročným rastom vo výške 3,1 % a s budúcoročným rastom vo výške 3,8 %. Pod zhoršenie prognózy sa podpísalo predovšetkým zhoršenie situácie v Číne a v Brazílii. "Vyhliadky globálneho rastu sa mierne zhoršili a v uplynulých mesiacoch bol menej jasný,“ povedala hlavná ekonómka OECD Catherine Mannová.

 

OECD mierne zhoršila prognózu rastu čínskej ekonomiky, ktorá by v tomto toku mala posilniť o 6,7 % a v budúcom roku o 6,5 %. Brazílska ekonomika by v tomto roku mala posilniť 2,8 % a v budúcom roku o 0,7 %. Krajina totiž bojuje s poklesom cien komodít, ktoré exportuje.

 

OECD však zlepšila prognózu hospodárskeho rastu USA. Prognózu na tento rok zlepšila z 2 % na 2,4 % a prognózu na rok 2016 vylepšila na 2,8 % z hodnoty 2,6 %. Eurozóna by si v tomto roku mala polepšiť o 1,6 % a v budúcom o 1,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona