OECD: Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %, budúci rok spomalí na 2 %

NETKY.SK • 27 November 2012, 11:56 • 2 min
OECD: Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %, budúci rok spomalí na 2 %

OECD Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %, budúci rok spomalí na 2 % - Slovensko Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %, odhaduje vo svojej aktuálnej prognóze vývoja svetovej ekonomiky Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OEC

slovakia

left justify in out

img

Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %, odhaduje vo svojej aktuálnej prognóze vývoja svetovej ekonomiky Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Motorom rastu SR je predovšetkým export automobilového sektora. Aj napriek spomaleniu tempa ekonomiky v druhom polroku zostáva slovenský rast medzi najvyššími spomedzi členských štátov OECD.
      Organizácia so sídlom v Paríži vydáva prognózu vývoja globálnej ekonomiky dvakrát ročne. V porovnaní s májovou predpoveďou aktuálne výrazne znížila odhad tempa rastu slovenskej ekonomiky v budúcom roku z 3 % na 2 %. Na konci budúceho roka by sa však hospodárstvo malo začať opäť zotavovať a v roku 2014 vzrásť až o 3,1 %, a to vďaka oživeniu svetového obchodu.
      Súkromná spotreba zostane na Slovensku podľa OECD zrejme utlmená. Brzdia ju nezamestnanosť a rozsiahla fiškálna konsolidácia. Organizácia verí, že sa vláde na budúci rok podarí splniť sľub a zníži rozpočtový deficit pod 3 % HDP. Splnenie tohto cieľa by podľa OECD bolo "vítaným krokom smerom k dlhodobej udržateľnosti verejných financií". Upozorňuje však, že si to bude vyžadovať vysoké konsolidačné úsilie. Škrty vo výdavkoch by sa nemali dotknúť položiek podporujúcich rast, ako sú vzdelanie a aktívne politiky na trhu práce, radí OECD.
      Organizácia očakáva, že rozpočtový schodok tento rok klesne na 4,6 % z vlaňajších 4,9 % HDP. Na budúci rok by sa mal znížiť na 2,9 % a v roku 2014 na 2,4 %. Celkový verejný dlh však bude pokračovať v raste a už tento rok prekročí 50 % HDP. OECD prognózuje, že vyskočí na 52,2 % HDP z vlaňajších 43,3 % HDP. V roku 2013 by mal dosiahnuť 54,9 % a 56,2 % v roku 2014.
      Vládna spotreba tento rok klesne o 0,6 % po jej 4,3-% znížení vlani. Na budúci rok by sa však už mala zvýšiť o 0,2 % a v roku 2014 o 0,7 %. Celkový domáci dopyt bude podľa OECD tento rok stagnovať, na budúci rok vzrastie o 0,5 % a v roku 2014 o 1,5 %.
      Miera nezamestnanosti tento rok na Slovensku mierne vzrastie na 13,7 % z 13,5 % vlani. Na budúci rok opäť mierne klesne na 13,6 % a v roku 2014 by sa mala znížiť na 13 %, avizuje v aktuálnej prognóze OECD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies