OECD: Politici v USA sa zahrávajú s ohňom, môžu destabilizovať svetovú ekonomiku

NETKY.SK • 10 Október 2013, 13:33 • 2 min
OECD: Politici v USA sa zahrávajú s ohňom, môžu destabilizovať svetovú ekonomiku

PARÍŽ - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vyzvala amerických politikov, aby urýchlene našli kompromis v rozpočtovom spore. Pokračovanie politickej blokády môže mať totiž závažné negatívne dôsledky pre celú svetovú ekonomiku. Informovala agentúra DPA a internetový portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Pokračovanie fiškálneho sporu v USA podľa organizácie ohrozuje globálnu stabilitu a môže spôsobiť návrat recesie. OECD verí, že americkí kongresmani sa dohodnú a včas zvýšia dlhový strop. Ak sa to nestane, podľa organizácie "zbytočne ohrozia stabilitu a rast nielen USA, ale celej svetovej ekonomiky". A to v čase, keď zotavovanie priemyselných krajín je stále krehké a mnoho rozvíjajúcich sa ekonomík začína mať problémy. Čím dlhšie bude terajší pat pokračovať, tým väčšie bude riziko ohrozujúce globálne hospodárstvo.

Vláda USA je od začiatku októbra v núdzovom režime. Dôvodom je rozpočtové provizórium. Pre spor medzi republikánmi a demokratmi v Kongrese, týkajúci sa zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu, ešte nie je schválený rozpočet na fiškálny rok 2013/14, ktorý sa začal minulý utorok (1. 10.). Väčšina federálnych agentúr je zatvorených a okolo 800.000 zamestnancov štátnej správy má nútenú neplatenú dovolenku.

Situácia sa môže ešte zhoršiť, ak Kongres do 17. októbra nezvýši dlhový strop. Vláda by musela osekať výdavky, aby ďalej zvládla obsluhovať svoj dlh. USA by sa však mohli dostať aj do platobnej neschopnosti. Ak sa dlhový strop nezvýši načas, stlačí to rast americkej ekonomiky o štyri percentuálne body, tvrdí OECD. Navyše ekonomika členských štátov OECD upadne na budúci rok opäť do recesie a rozvíjajúce sa ekonomiky sa výrazne ochladia. "Rozsah ďalších negatívnych dôsledkov si môžeme len domýšľať," uvádza sa vo vyhlásení OECD.

Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou americké ministerstvo financií aj americká centrálna banka (Fed) pripravujú krízové plány pre prípad platobnej neschopnosti. Predstavitelia oboch inštitúcií hľadajú možnosti, ako zmierniť drastické dopady prípadného bankrotu na ekonomiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies