OECD: Európa má schopnosť zvládnuť utečeneckú krízu

NETKY.SK • 22 September 2015, 13:35 • 2 min
OECD: Európa má schopnosť zvládnuť utečeneckú krízu

BRUSEL - Bezprecedentná utečenecká kríza bude pravdepodobne trvať dlhšie, ale Európa má "schopnosti a skúsenosti" potrebné pre zvládnutie tejto situácie. Uviedla to v dnes zverejnenej správe Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

slovakia

left justify in out

"Súčasná humanitárna kríza je bezprecedentná, hrozná a s neprijateľnými ľudskými stratami. Je to jasná núdzová situácia, ktorá si vyžaduje koordinovanú reakciu na európskej a globálnej úrovni," uvádza sa v správe OECD s názvom Perspektívy medzinárodnej migrácie v roku 2015.

 

Podľa údajov organizácie, ktorá združuje 34 rozvinutých krajín sveta, by v tomto roku počet žiadostí o azyl v krajinách EÚ mohol prekročiť jeden milión, pričom 350.000 až 450.000 osôb by mohlo dostať azyl.

 

OECD upozorňuje, že Európa musí predložiť naliehavú a koordinovanú reakciu na masový exodus utečencov zo Sýrie a Iraku a opatrenia prijaté v blízkej budúcnosti musia byť rozšírené o dlhodobú stratégiu v oblasti migrácie.

 

"Európa má tak povinnosť i schopnosť vyriešiť túto tragickú a bezprecedentnú krízu," uvádza sa v správe OECD.

 

V roku 2014 požiadalo o azyl v krajinách OECD 800.000 osôb vrátane 65.000 Sýrčanov a 130.000 Iračanov. Zhruba 40.000 žiadostí bolo zo Srbska, Kosova, Afganistanu a Eritrey, z Ukrajiny ich bolo 15.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies