Odvolávanie Jána Figeľa je podľa Chmelára a Hrabka veľkou chybou Smeru-SD

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 18:23 • 2 min
Odvolávanie Jána Figeľa je podľa Chmelára a Hrabka veľkou chybou Smeru-SD

BRATISLAVA - Rozhodnutie Smeru-SD odvolať pre kauzu Váhostav-SK predsedu KDH Jána Figeľa z funkcie podpredsedu parlamentu bolo veľkou politickou chybou, ktorá má potenciál eskalovať studenú vojnu medzi politickými silami v spoločnosti a vohnať stranu Roberta Fica do izolácie.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodli rektor Akadémie médií Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.
     

„Odvolanie Jána Figeľa nie je vyvodením politickej zodpovednosti, ale obyčajná svojvôľa moci,“ poznamenal Chmelár. V kauze Váhostav-SK je podľa neho Ján Figeľ kritizovateľný za spôsob, akým riadil vo vláde Ivety Radičovej ministerstvo dopravy, rozhodnutie odvolať ho parlamentnou väčšinou však označil za nedomyslené. 
     

„Smer-SD sa rúti do politickej izolácie, keď už po ňom neštekne nikto, možno okrem šéfa SNS Andreja Danka. Keby Smer ostal pri tom, že trochu Figeľa ponamáča, lebo aj on má svoje maslo na hlave, tak je to v rámci politického súboja v poriadku. Je komické, že Jána Figeľa zvolili za podpredsedu parlamentu tí istí 'smeráci', ktorí ho teraz odvolávajú,“ dodal Chmelár.
     

Podľa Hrabka odvolanie Figeľa, najmä ak bude nasledovať avizovaný odchod opozičných zástupcov zo všetkých parlamentných funkcií, zásadne zmení situáciu na politickej scéne. „Návrhom na odvolanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa vyvolal Robert Fico a jeho strana novú studenú vojnu v spoločnosti. Tu už nejde o Váhostav, ale o charakter spoločnosti,“ zdôraznil Hrabko, podľa ktorého má morálny nárok na časť parlamentných funkcií aj opozičná menšina, teraz však ostanú všetky vládnemu Smeru-SD.
     

Dodal, že opozícia bola až doteraz natoľko roztrieštená, že sa ťažko dalo hovoriť o skutočnej vládnej oponentúre. „Ak dodržia svoje slovo a naozaj stiahnu po odvolaní Jána Figeľa všetkých svojich parlamentných funkcionárov, podpredsedníčku parlamentu, predsedov aj podpredsedov výborov, potom uznám, že máme skutočnú opozíciu,“ dodal Hrabko.
     

Podľa Chmelára predseda Smeru-SD pravdepodobne nedomyslel, aké politické dôsledky môže mať odvolanie opozičného podpredsedu parlamentu. „Čo sa týka odstúpenia ostatných, je to ich gesto, pasca, do ktorej sa nechal Fico vohnať a ktorú nedomyslel. Nie je to tým, že by nechcel, aby mali opoziční poslanci v parlamente funkcie. On s tým podľa mňa nerátal,“ reagoval na Hrabkove slová Chmelár.
     

Obaja považujú avizované kroky vlády smerom k pomoci drobným veriteľom Váhostavu-SK za pozitívny krok, sám osebe však podľa nich nestačí. „Veriteľom, živnostníkom, zamestnancom treba pomôcť. Ale tu sa zužuje debata na Váhostav a treba si dať pozor, aby sme nenaleteli na politické hry a aby sa tlak sústredil na zásadnú zmenu legislatívy,“ zdôraznil Chmelár. 
     

Je to okamžitá reakcia na stav, ktorý vznikol. Päťdesiat percent je viac ako 15 percent. Otázka je, prečo by to nemalo byť sto percent, keď robota bola odvedená. Ale nejde o žiadne systémové riešenie, ktoré by do budúcnosti vylúčilo alebo aspoň obmedzilo možnosť vzniku takejto situácie,“ poznamenal Hrabko na margo prísľubu Roberta Fica, podľa ktorého budú môcť drobní veritelia odpredať svoje pohľadávky Slovenskej záručnej a rozvojovej banke za 50 percent ich hodnoty.

     

Analytici v diskusii hodnotili aj prvé tri roky vlády Roberta Fica a očakávaný vývoj v poslednom, predvolebnom roku vládnutia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona