Odvolávanie Figeľa bude pokračovať aj 3. deň, hlasovanie nemusí prísť

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 06:39 • 2 min
Odvolávanie Figeľa bude pokračovať aj 3. deň, hlasovanie nemusí prísť

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ (KDH) bude na pôde parlamentu čeliť odvolávaniu aj v piatok (17.4.). Keďže sa celý proces spustil v stredu (15.4.), v piatok sa budú návrhu Smeru-SD poslanci venovať už tretí deň. Do rozpravy je ešte prihlásených 20 poslancov, samotné tajné hlasovanie o Figeľovom odvolaní bude nasledovať po vystúpení všetkých rečníkov, čo môže trvať až do budúceho týždňa.

slovakia

left justify in out

Hlavný aktér schôdze, Ján Figeľ, zatiaľ nevystúpil. Nie je ani na zozname prihlásených do rozpravy. Ako podpredseda parlamentu však má právo vystúpiť s prejavom kedykoľvek. "Premiér Fico dáva odvolať Figeľa, lebo pre štát zabezpečil nižšie ceny. Celý národ si to bude pamätať. Zároveň oceňujem, že sa opozícia v prípade dokonania tejto politickej popravy vzdá riadiacich funkcií v parlamente," povedal v závere rokovacieho dňa podpredseda SaS Ľubomír Galko.

 

Smer-SD chce Figeľa odvolať pre to, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.

 

Opozícia proti tomuto postupu vládnej strany ostro protestuje. KDH, OĽaNO a Most-Híd už avizovali, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahnu svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Pridala sa aj SaS, jej poslanci však žiadne funkcie nemajú. Prakticky to teda znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa na protest mieni vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa vzdá funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. "A vládnite si sami až do volieb," odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona