Odvolávanie Čisláka je podľa ministrov neodôvodnené

NETKY.SK • 28 Október 2015, 13:53 • 2 min
Odvolávanie Čisláka je podľa ministrov neodôvodnené

BRATISLAVA - Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva SR Viliamovi Čislákovi je neodôvodnený, podložený viacerými klamlivými tvrdeniami a zo strany opozície ide vyslovene o vykonštruovaný zámer.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z nesúhlasného stanoviska, ktoré v stredu na svojom rokovaní prijala vláda SR k návrhu skupiny poslancov. Návrh na Čislákov pád podpísalo 40 opozičných poslancov strán KDH, OĽaNO, SaS, Most-Híd a časť nezaradených zákonodarcov.


Ako prvý dôvod na odvolanie ministra časť poslancov uvádza vymenovanie nového generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslava Vaďuru a zároveň predsedu predstavenstva VšZP. Podľa nich nový riaditeľ, ako člen predstavenstva, poznal zmluvy s rodinou bývalého riaditeľa VšZP Marcela Foraia, ktorý z postu odstúpil. "Vláda SR iba pripomína, že bol to práve minister zdravotníctva, ktorý dal celú situáciu prešetriť, nielen na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ale aj na Najvyšší kontrolný úrad SR," konštatovali v stanovisku ministri.


Zároveň sa vo VšZP 26. októbra uskutočnil poslanecký prieskum parlamentného výboru pre zdravotníctvo, aj za účasti poslancov, ktorí sa podpísali pod odvolávanie ministra. "Konštatovali, že pokiaľ ide o zvýhodňovanie rodinných príslušníkov v štátnej poisťovni, nenašli žiadne podozrivé zistenia," doplnil kabinet.


Dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť aj vymenovanie Vaďuru za šéfa VšZP, ktoré bolo podľa skupiny opozičných poslancov netransparentné. Svoje tvrdenia odôvodňujú okrem iného kúpou 64-vrstvového CT prístroja za 1,4 mil. eur, keď bol menovaný vo funkcii riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava. Ako argumentovali ministri v stanovisku, verejné obstarávanie na spomínaný CT prístroj bolo vyhlásené 17. júla 2009. Podpis rámcovej zmluvy sa uskutočnil v apríli 2010, samotný nákup už počas vedenia nového riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava v decembri 2011. "Príslušná faktúra bola vystavená 13. marca 2012 a uhradená 26. marca 2012, pričom čiastočné finančné zdroje na úhradu poskytol formou príspevku v tom čase už odchádzajúci minister Ivan Uhliarik," podotkli ministri.


Problémom je podľa skupiny poslancov tiež neschopnosť ministra zdravotníctva zabezpečiť dostatok príjmov v rezorte na finančné krytie platov zdravotníkov. Vláda SR sa však od toho dištancuje. "Práve minister Čislák prispel k zabezpečeniu peňažných prostriedkov v rozpočte na krytie zvýšených nákladov na mzdy zdravotníkov. Od januára 2016 sa vďaka opatreniam ministerstva zdravotníctva zvýšia platy zdravotníkov v priemere o 16 percent," upozornili ministri. V niektorých prípadoch by mala byť mzda zdravotníckych pracovníkov podľa nich vyššia v priemere aj o 200 eur.


Poslanci NR SR sa v piatok 30. októbra zídu na mimoriadnej schôdzi. Jediným bodom programu bude vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Čislákovi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona