Odvolaný vatikánsky šéf diplomacie: Svätá stolica je plná zmijí a udavačov

NETKY.SK • 2 September 2013, 16:27 • 2 min
Odvolaný vatikánsky šéf diplomacie: Svätá stolica je plná zmijí a udavačov

VATIKÁN - Kontroverzný kardinál Tarcisio Bertone, ktorého nový pápež František zbavil funkcie "šéfa diplomacie" Vatikánu, v pondelok zaútočil na svojich bývalých spolupracovníkov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre talianske médiá, Svätá stolica je podľa neho plná "zmijí" a "udavačov". Bertoneho rezignáciu z de facto druhého najvyššieho postu vo Vatikáne pápež oznámil ešte v sobotu.

"Samozrejme, že sme mali množstvo problémov, predovšetkým počas posledných dvoch rokov," vyhlásil v narážke na obdobie, keď Svätou stolicou zmietal škandál okolo uniknutých tajných dokumentov v rámci kauzy známej ako Vatileaks. "Bola tu sieť udavačov a zmijí. Ale to by nemalo zatemniť celkové pozitívne výsledky," dodal kardinál. 

Štátny sekretariát, na ktorého čele stál Bertone, je najkľúčovejšia inštitúcia v rámci vatikánskej administratívy. Kritizovaného Bertoneho nahradí vo funkcii venezuelský nuncius Pietro Parolin. Jeho vymenovanie je naplánované na 15. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies