Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák v Radvani končí, veriaci s ním cítia

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 17:16 • 2 min
Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák v Radvani končí, veriaci s ním cítia

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, ktorý od 1. augusta 2012 pôsobil v banskobystrickej Radvani ako výpomocný duchovný, tu dnes končí.

slovakia

left justify in out

"Pán arcibiskup Mons. Róbert Bezák CSsR skončil k 31. 7. 2013 pracovný pomer s Banskobystrickou diecézou. Jeho plány do budúcnosti nie sú zamestnancom biskupského úradu v Banskej Bystrici známe," uvádza vo svojom vyjadrení biskupský úrad, ktoré dnes TASR poskytla hovorkyňa Banskobystrickej diecézy Zuzana Juhaniaková.

Bezák pôsobil v Radvani ako výpomocný duchovný, pričom diecéza akceptovala rozhodnutie provinciála udeliť mu sabatický rok, ktorý dnes končí. "Ja som ho osobne poznala, chodieval k nám do banky. Je to vysoko inteligentný pán, dalo sa s ním porozprávať o všetkom. Je to, dá sa povedať, neseriózne od systému, veľa vedel," vyjadrila sa k odvolaniu Bezáka Banskobystričanka Mária, ktorá síce nie je veriaca, ale drží mu palce. Bezák podľa posledných informácií neprijal ponuku zo strany Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na materiálne zabezpečenie. "Myslím, že to vyplýva z jeho duchovného presvedčenia. Je taký, aký je a nedal sa podplatiť," konštatovala Mária a dodala, že sa hovorí, že ho chcú umiestniť preč, do zahraničia.

TASR v Radvani oslovila aj ďalších ľudí, ktorí sú veriaci a kauzu Bezáka vnímali. Niektorí nevedeli, že dnes jeho pôsobenie v Radvani končí, tak, ako aj Banskobystričanka Helena: "Samozrejme, že ho povzbudzujeme a pokiaľ ide o spravodlivosť, cíti to väčšina ľudí, veriacich, aj on. Tak som za to, že koná správne." K informácii, že neprijal zabezpečenie od KBS dodala, že on sám asi vie, prečo sa tak rozhodol. Ďalšia veriaca z Prievidze, ktorá je v Bystrici na návšteve skonštatovala, že nie je vôbec spokojná s odvolaním. "Správne to nebolo a nie je to dodnes vysvetlené." Nevedela, že dnes Bezákovi končí pôsobenie v Radvani, ale čítala, že má odísť do Talianska. "Do nejakého mestečka pri mori," dodala Prievidžanka. Marta z Radvane registrovala odvolanie Bezáka a aj to, že pôsobil v Radvani. TASR uviedla, že mu drží palce.

"Je to dobrý chlap, ja by som tiež peniaze nezobral od nich, keby mi to urobili," myslí si Peter zo Závadky nad Hronom. "Myslím, že mu ukrivdili," pokračoval. "Nerobil, čo mu kázali, nepral špinavé peniaze, tak musel odísť," skonštatoval Peter. "Bohužiaľ, je mi to ľúto, lebo naozaj je v skutočnosti dobrý a nie je veľmi fér, že s ním takto zaobchádzajú," pokračovala veriaca Veronika z Banskej Bystrice. "Cítila som sa mizerne," odpovedala na otázku, ako vnímala jeho odvolanie.

Róberta Bezáka menoval za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy pápež Benedikt XVI. v apríli 2009, 6. júna ho v katedrále vysvätil kardinál Jozef Tomko. Spolusvätiteľmi boli apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana a metropolita, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Z funkcie ho pápež odvolal k 2. júlu 2012. Proti odvolaniu Bezáka sa zdvihla vlna nevôle, uskutočnilo sa viacero protestných akcií, televíznych a iných diskusií a aj podpisová akcia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies