Odvolanie Glváča má v rukách Zsolt Simon

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 12:31 • 2 min
Odvolanie Glváča má v rukách Zsolt Simon

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd), ktorý ako jediný spomedzi členov Ľudovej platformy prispel svojim podpisom pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), nevylučuje, že podpis stiahne.

slovakia

left justify in out

Ak to urobí, Ľubomír Galko (SaS), ktorý zber inicioval, bude mať problém. Na zvolanie mimoriadneho rokovania je totiž potrebných aspoň 30 podpisov, bez Simonovho ich bude len 29.

"Ja som mu to podpísal v čase ešte pred júnovou schôdzou NR SR ku kauze vojenského spravodajstva. Zastávam totiž názor, že to nemôže len tak ľahko prejsť. Kladiem si však otázku, čo nové sa od tejto schôdze udialo, pretože zopakovať ju ešte raz, by bolo jalové. Počkám si teda, čo je nové, potom sa rozhodnem," povedal Simon dnes pre TASR s tým, že on sám nič nové o prípade údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) nepočul.

"Ak sa máme baviť len o tom istom, ako sme sa bavili, nevidím relevantný dôvod, prečo to robiť. Odvolávať ministra, keď Smer-SD má 83 poslancov, je asi nereálne. Je to legitímna politická metóda na otváranie diskusie na túto tému, ale diskusia už bola. Keď ma Ľubomír Galko presvedčí, budem o tom uvažovať," dodal Simon.

Galko je však presvedčený, že medzi diskusiou o tunelovaní VSS a odvolávaním ministra Glváča je kvalitatívny rozdiel. "Gesto odvolávania Martina Glváča je nutné z hľadiska politickej hygieny na Slovensku. Zsolt Simon je dostatočne dlho v politike na to, aby to chápal, takže nevidím žiaden dôvod, pre ktorý by som ho musel o tom zvlášť presviedčať. Dôvody na odvolanie Martina Glváča sú dnes dokonca oveľa silnejšie ako v minulosti, jeden z nich je napríklad aj to, že v súčasnosti už polícia začala trestné stíhanie vo veci tunelovania VSS a minister Glváč naďalej drží podozrivých vysokých dôstojníkov v službe," reagoval podpredseda liberálov s tým, že takéto konanie šéfa rezortu je bezprecedentné a škandalózne.

"Zatiaľ mi žiaden poslanec, vrátane Zsolta Simona, neoznámil, že by chcel svoj podpis spod žiadosti o odvolanie Glváča stiahnuť. Ale z niektorých rozhovorov s poslancami NR SR, ktorí podporili zvolanie mimoriadnej schôdze, už teraz vidím, že môže byť problém aj so zamýšľaným augustovým termínom, pretože viacerí z nich mali svoj program už dlhodobo naplánovaný," priznal Galko. Je preto pripravený zvážiť zvolanie tejto schôdze až na september, teda v čase, kedy je už naplánovane aj riadne rokovanie NR SR.

Galko zbieral podpisy na zvolanie schôdze dlhšie, ale spočiatku sa mu nepodarilo získať potrebný počet. Ľudová platforma (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) mu ich nechcela dať, Galkovi napokon pomohli nezávislí poslanci združení v hnutí Nová väčšina – Dohoda. Ľudová platforma schôdzu odmietala s odôvodnením, že ešte neboli vyčerpané všetky možnosti. Namiesto schôdze o odvolaní Glváča presadzovali mimoriadne rokovanie na tému údajného tunelovania. To sa napokon aj v júni konalo, Galko ho však označil za čajové a na odvolávaní Glváča naďalej trvá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona