Odvolanie šéfa diplomacie neznamená zmenu zahraničnej politiky

NETKY.SK • 14 December 2010, 10:35 • 2 min
Odvolanie šéfa diplomacie neznamená zmenu zahraničnej politiky

Odvolanie šéfa diplomacie neznamená zmenu zahraničnej politiky

slovakia

left justify in out

Náhle odvolanie iránskeho ministra zahraničných vecí Manúčehra Mottakího z funkcie neovplyvní zahraničnú politiku krajiny, ani jej jadrové rokovania, vyhlásil dnes hovorca ministerstva.
      Prezident v pondelok neočakávane odvolal Mottakího a dočasne poveril riadením rezortu svojho blízkeho spojenca, doterajšieho šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alího Akbara Sálehího.
      Hovorca ministerstva Ramin Mehmanparast dnes povedal, že "neuvidíme žiadnu zmenu v základnej zahraničnej politike Iránu, vrátane jadrových rokovaní, pretože ministerstvo iba uplatňuje politiku, o ktorej sa rozhoduje na vyššej úrovni".
      USA a ich spojenci podozrievajú Irán, že chce zostrojiť jadrovú bombu, čo Teherán popiera. Irán a hlavné svetové mocnosti absolvovali minulý týždeň bezvýsledné jadrové rokovania a stretnú sa znova koncom januára v Istanbule. Irán reprezentujú na rokovaniach predstavitelia národnej bezpečnostnej rady a iba jediný zástupca z ministerstva zahraničných vecí.
      Pozorovatelia sa domnievajú, že Sálehí môže byť vhodnejšia kontaktná osoba pre Západ v jadrovom spore, keďže je oboznámení s politickými aj technickými stránkami problému.    

Zdroj: TASR/DPA, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona