Odvolali nezodpovedného starostu predmestia, kde sa zrútila továreň

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 11:40 • 2 min
Odvolali nezodpovedného starostu predmestia, kde sa zrútila továreň

DHÁKA – Bangladéšske úrady odvolali vo štvrtok starostu predmestia Savar v hlavnom meste Dháka, kde si zrútenie budovy s textilnými závodmi vyžiadalo najmenej 429 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Mohammada Refayeta Ullaha odvolali zato, že jeho úrad schválil výstavbu budovy a následne nedal príkaz na jej uzavretie potom, čo sa v múroch objavili trhliny. Ako informoval hovorca miestnej vlády Abu Alam Shahid, proti starostovi začnú aj trestné stíhanie. “Ako starosta Savaru schválil výstavbu budovy. Potom ju nedal zavrieť, aj keď vedel, že sa na nej objavili trhliny,” povedal.

Polícia už zatkla majiteľa továrne Mohammeda Sohela Ranu,ktorý bude čeliť obvineniam zo zabitia z nedbanlivosti. Príčinou nešťastia bolo podľa úradov ignorovanie varovania, aby do budovy nevpúšťal zamestnancov po tom, ako na nej objavili trhliny. Budova totiž bola postavená z nekvalitného material na nestabilnom podloží. V zrútenej osemposchodovej budove sa nachádzalo päť závodov na výrobu odevov a nákupné centrum. Tragédia zároveň poukázala na mizerné pracovné podmienky ľudí pracujúcich na objednávky západných spoločností. 

Doteraz si najväčšia tragédia v textilnom priemysle Bangladéša vyžiadala už 429 obetí, ich počet však ešte asi nie je konečný. Okolo 2 500 ľudí sa podarilo zachrániť. V stredu ráno do poškodenej továrne napriek bezpečnostným varovaniam prišlo vyše 3 000 zamestnancov, prevažne mladých žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies