Odvolala štátneho tajomníka I. Švejnu, vráti sa do poslaneckej lavice

NETKY.SK • 12 Október 2010, 11:32 • 2 min
Odvolala štátneho tajomníka I. Švejnu, vráti sa do poslaneckej lavice

Odvolala štátneho tajomníka I. Švejnu, vráti sa do poslaneckej lavice

slovakia

left justify in out

img

Vláda na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí odvolala z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy Ivana Švejnu (Most-Híd). Ten sa tak ešte dnes vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec. Návrh kabinetu predložil jeho rezortný šéf Ján Figeľ (KDH).
      Švejna sa rozhodol pristúpiť k tomuto kroku dobrovoľne po medializovaní a diskusiách okolo kauzy hayekovci. Svoj krok oznámil v piatok 8. októbra na tlačovej konferencii s tým, že chce takto chrániť Most-Híd aj svojich bývalých kolegov z Nadácie F. A. Hayeka. Most-Híd, ktorý má právo na nomináciu nového štátneho tajomníka, zatiaľ meno nezverejnil. Rozhodnú o ňom stranícke orgány.
      Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vyjadrila pochopenie s rozhodnutím Švejnu a deklarovala, že bude akceptovať návrh ministra dopravy na výmenu jeho štátneho tajomníka.
      Koaliční partneri sa nezhodli na spôsobe vyvodenia zodpovednosti v kauze hayekovci. Radičová oznámila 24. septembra, že na základe dohody sa prostredníctvom poslancov požiada Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o preverenie hospodárnosti a efektívnosti vynaloženia prostriedkov štátu v kontraktoch štátnych inštitúcií s Hayek Consulting. Švejna, ako aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS), mali odstúpiť z funkcie až po tom, ako by NKÚ konštatoval netransparentnosť týchto kontraktov a protokol vyhodnotila šéfka exekutívy.
      Spoločnosť Hayek Consulting podpísala v júli tohto roka zmluvu na 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME). Tá patrí pod ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje Juraj Miškov (SaS) a jeho štátnym tajomníkom je Martin Chren. Ten podobne ako Ivan Švejna odišiel z firmy až po podpísaní kontraktu. V polovici augusta potom spoločnosť zmluvu vypovedala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies