Odvolací súd v Missouri povolil popravu sériového vraha Franklina

NETKY.SK • 20 November 2013, 12:03 • 2 min
Odvolací súd v Missouri povolil popravu sériového vraha Franklina

BONNE TERRE - Federálny odvolací súd v americkom štáte Missouri povolil dnes vykonanie rozsudku smrti nad sériovým vrahom a bojovníkom za nadvládu bielej rasy Josephom Paulom Franklinom. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd tak odobril plány štátu Missouri vykonať Franklinovu popravu len niekoľko hodín po tom, čo ju súd nižšieho stupňa zastavil. Súd dnes v skorých ranných hodinách rozhodol, že štát Missouri môže pokračovať vo výkone Franklinovej popravy. Súd nižšieho stupňa predtým rozhodol o jej zastavení s odôvodnením, že najprv je nutné vyriešiť rozpory okolo zloženia látky, ktorá sa má odsúdenému podať v smrtiacej injekcii.

Najnovšie súdne rozhodnutie znamená, že Franklinovu popravu už môže zastaviť len Najvyšší súd Spojených štátov. Franklin má byť popravený za zastrelenie 42-ročného Geralda Gordona pred synagógou na predmestí St. Luis v Missouri v roku 1977.

Páchateľ zabil až 20 ľudí, pričom sa zameriaval na černochov a židov po celých Spojených štátoch. Jeho strelecké vyčíňanie trvalo od roku 1977 do roku 1980. Usvedčili ho zo siedmich ďalších vrážd, ale odsúdili na smrť len za prípad v Missouri.

Odsúdený sa tiež priznal, že postrelil popredného aktivistu za občianske práva Vernona Jordana aj vydavateľa pornografického časopisu Hustler Larryho Flynta, ktorý je odvtedy ochrnutý od pása dolu, ale napriek tomu v minulosti žiadal o Franklinovo omilostenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona