Odvolací súd v Maďarsku potvrdil verdikt v kauze série vrážd Rómov

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 12:25 • 2 min
Odvolací súd v Maďarsku potvrdil verdikt v kauze série vrážd Rómov

BUDAPEŠŤ - Odvolací súd hlavného mesta v Budapešti dnes vyniesol rozsudok v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008 a 2009. Podľa agentúry MTI súd vlastne potvrdil verdikt súdu z prvého stupňa: na doživotie odsúdil troch obvinených a štvrtého na 13 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Súd vyhlásil, že motív vrážd bol rasistický. Odsúdení na doživotie sa v zmysle rozsudku nikdy nebudú môcť dostať na slobodu. Súd korigoval posúdenie iba niektorých menších trestných činov v rámci tejto kauzy. Obvinení a ich obhajcovia žiadali zrušenie verdiktu a obnovu procesu, ale sčasti aj o oslobodenie od obvinenia. Prokurátor žiadal sprísnenie trestu i pre štvrtého obvineného, ktorý sa zúčastnil dvoch posledných útokov ako šofér.

 

Útoky so strelnými zbraňami a zápalnými fľašami na rómske obydlia na deviatich miestach si vyžiadali šesť obetí. V dôsledku chýb vo vyšetrovaní trvalo prvostupňové pojednávanie poldruha roka. Troch obvinených zo série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti 5. augusta 2013 na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov.

 

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu. Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát a ohrozili životy dovedna 55-tich ľudí.

 

V prvostupňovom súdnom procese s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení vinu popierali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies