Odvolací súd potvrdil trest pre bitkára Ivana (26) z Hriňovej

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 15:11 • 2 min
Odvolací súd potvrdil trest pre bitkára Ivana (26) z Hriňovej

BANSKÁ BYSTRICA - Súhrnný trest tri roky odňatia slobody podmienečne za zločin ublíženia na zdraví a opakované výtržníctvo potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 26-ročného Ivana Michálika z Hriňovej.

slovakia

left justify in out

Michálik fyzicky napadol a zranil dvoch rovesníkov z Detvy. Oba útoky sa stali pred klubom Vegas v Hriňovej ešte 28. novembra 2009 v noci. Po vzájomnej roztržke Ivan najprv zaútočil na Radovala, bil ho päsťami a kopal ho. Následne začal biť Tomáša, ktorý sa napadnutého kamaráta zastal. Radovi spôsobil zranenia tváre a zlomil mu nos, liečil sa štyri týždne. Tomáš utrpel ľahký otras mozgu, pomliaždenie tváre, podvrtnutie krčnej chrbtice a prišiel o tri zuby, liečil sa 45 dní. Bitkára Michálika odsúdili aj za napadnutie 33-ročného Tomáša z Nového Mesta nad Váhom vo februári 2010. Útok, kvalifikovaný ako výtržníctvo, sa stal tiež pri bare Vegas v Hriňovej. Tomáš pri ňom dostal niekoľko úderov päsťou do tváre, ale zranenia si nevyžiadali práceneschopnosť.

 

Tým Michálik spáchal zločin ublíženia na zdraví a opakovaný prečin výtržníctva. Pretože sa priznal, Okresný súd vo Zvolene mu uložil trest tri roky odňatia slobody podmienečne a zakázal mu piť alkoholické nápoje. Počas 5-ročnej skúšobnej lehoty podmienečného odsúdenia sa však musí Michálik podrobiť probačnému dohľadu súdneho úradníka.


Voči rozhodnutiu sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal pre Michálika nepodmienečný trest. Michálik sa odvolal, pretože s družkou a dieťaťom žije a pracuje vo Švajčiarsku a mesačné cestovanie na súd na Slovensko mu nemusí jeho zamestnávateľ tolerovať. Odvolal sa i zbitý Tomáš, ktorý nebol spokojný, že prvostupňový súd Michálikovi neuložil povinnosť nahradiť mu spôsobenú škodu. 

 

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici odvolanie prokurátora i obžalovaného zamietol. Vyhovel iba Tomášovi a zaviazal Michálika, aby mu zaplatil 1 335 eur ako bolestné. Súd zároveň stanovil, že Michálik musí čiastkou 723 eur odškodniť aj napadnutého Radovana. V prípade, že Tomáš i Radovan nie sú spokojní s prisúdenou čiastkou, môžu si zvyšok svojich nárokov uplatniť v občianskom súdnom konaní. 

 

Michálikov obhajca uviedol, že jeho klient od spáchania skutkov žije usporiadaným životom. Pracuje vo Švajčiarsku ako žeriavnik, stará sa o rodinu a uhradil škody, ktoré si uplatnili poisťovne. S poškodenými mužmi sa chcel dohodnúť, ale tí to nechali na rozhodnutie súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies