Odvolací súd oslobodil vedcov odsúdených v súvislosti so zemetrasením

NETKY.SK • 10 November 2014, 19:06 • 2 min
Odvolací súd oslobodil vedcov odsúdených v súvislosti so zemetrasením

RÍM - Taliansky odvolací súd dnes oslobodil šesticu vedeckých pracovníkov, ktorých prvostupňový súd poslal v roku 2012 na šesť rokov za mreže za nedostatočné varovanie pred ničivým zemetrasením v meste L'Aguila z roku 2009. Jedinému obžalovanému úradníkovi zmiernil odvolací súd trest zo šiestich na dva roky väzenia. Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Otrasy zeme vtedy v spomínanom meste a jeho okolí pripravili o život viac ako 300 ľudí a spôsobili značné materiálne škody.
     

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 mesto v talianskej oblasti Abruzzo 6. apríla 2009 o 03.32 h miestneho času a zničilo desaťtisíce budov; zranilo vyše 1600 ľudí a zabilo stovky ďalších obyvateľov počas spánku.     Súdny proces sa sústreďoval na sériu slabých záchvevov, ktoré zasiahli región niekoľko mesiacov pred zemetrasením. Prokurátori tvrdili, že odborníkov to malo varovať a viesť k nepodceneniu rizík, vrátane možnosti silného zemetrasenia. V meste stálo totiž nemálo starovekých a krehkých budov a navyše ho v priebehu stáročí čiastočne zničili tri zemetrasenia.
           

Medzi oslobodenými sú viaceré vedecké osobnosti Talianska, napríklad niekdajší šéf Inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu Enzo Boschi, ale aj bývalý šéf Civilnej ochrany Franco Barberi. Práve odporúčania grémia, ktorého boli členmi a ktoré zasadalo iba päť dní pred katastrofou, mali pomáhať miestnym orgánom pri rozhodovaní. Podpredseda výboru Bernardo De Bernardinis vtedy novinárom na margo seizmickej aktivity v L'Aquile a okolí povedal, že "nie je žiadne riziko, obyvatelia môžu relaxovať pri poháriku vína". 
       

Vedecká komunita nielen v Taliansku prijala prvostupňový rozsudok s veľkými rozpakmi píše APA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona