AKTUALIZÁCIA: ĽSNS reaguje na odsúdenie Kotlebu. Hovorí o prehnitom systéme

NETKY.SK • 5 Apríl 2022, 10:48 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: ĽSNS reaguje na odsúdenie Kotlebu. Hovorí o prehnitom systéme

BRATISLAVA – Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1 488 eur sa uskutočnil napriek jeho neúčasti. Senát Najvyššieho súdu (NS) SR po krátkej porade rozhodol, že ospravedlnenie obžalovaného nie je riadne a dostatočne hodnoverne odôvodnené. Rozhodol o treste pre politika. Aká bola jeho reakcia?

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 18:23 (5. 4. 2022)

 

Opozičná strana ĽSNS považuje odsúdenie svojho predsedu Mariana Kotlebu za mimoriadne nebezpečný precedens, ktorý závažným spôsobom likviduje demokratický a právny štát na Slovensku. TASR o tom informoval podpredseda strany Martin Beluský.

 

„Ukazuje sa tak, že tento prehnitý systém sa v prenasledovaní skutočnej politickej opozície nezastaví absolútne pred ničím,“ uviedol Beluský v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Rozsudok strana považuje za potvrdenie toho, že celý proces bol procesom politickým s cieľom zlikvidovať politickú opozíciu.

 

„Marian Kotleba bol odsúdený aj napriek tomu, že proti nemu neexistovali žiadne skutočné dôkazy, len absurdné znalecké posudky a vykonštruované obvinenia,“ zhodnotil Beluský.

 

Aktualizácia 15:47 (5. 4. 2022)

 

Šéf ĽSNS Marian Kotleba príde o mandát poslanca Národnej rady (NR) SR v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin. Vyplýva to z vyjadrení prokurátora aj obhajcu. Poukázala na to aj organizácia Via Iuris. Parlamentný mandátový a imunitný výbor stratu mandátu zatiaľ nepotvrdil.

 

„Najvyšší súd uznal Kotlebu vinným z prečinu prejavov sympatií k fašizmu alebo inému podobnému hnutiu, ktoré smeruje k potláčaniu práv a slobôd. Rozhodnutie súdu znamená aj to, že Kotleba príde o svoj poslanecký mandát,“ poukázala Via Iuris. Dodala, že odsúdenie Kotlebu na šesť mesiacov podmienečne je spodná hranica v danom paragrafe.

 

img

 

Kotleba už reagoval na rozsudok s tým, že cieľom súdneho procesu bolo zbaviť ho poslaneckého mandátu. „Máme tu rozsudok v mene Slovenskej republiky. Za pomoc chudobným rodinám 18-mesačná podmienka. V skutočnosti však je trest úplne iný – strata mandátu poslanca Národnej rady SR,“ komentoval Kotleba s tým, že o to celý čas išlo. Avizoval tiež komplexné zhodnotenie svojho prípadu v najbližších dňoch.

 

Odsúdeného Kotlebu by mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová. Pre TASR to potvrdil hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský. 

 

Aktualizácia 14:15 (5. 4. 2022)

 

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. V utorok o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd (NS) SR.

 

Odvolací súd zrušil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z októbra 2020, ktorý ho odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

 

Aktualizácia 13:05 (5. 4. 2022)

 

Po prestávke spôsobenej nahlásením bomby pokračuje pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom, ktorý nie je na verejnom zasadnutí osobne prítomný. Konanie bez jeho prítomnosti považuje za protizákonné.

 

„Na veci to však v podstate nič nemení. Pretože ak súd bude postupovať podľa zákona, tak aj keď tam nie som, rozhodnutie musí byť v môj prospech,“ zdôraznil Kotleba na sociálnej sieti. Svoju neúčasť ospravedlnil starostlivosťou o chorého syna. Súd požiadal, aby konal len v jeho prítomnosti. Senát na začiatku verejného zasadnutia po krátkej porade rozhodol, že ospravedlnenie nie je riadne a dostatočne hodnoverne odôvodnené.

 

 

 

Aktualizácia 11:55 (5. 4. 2022)

 

Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1 488 eur na Najvyššom súde (NS) SR prerušili približne do 12.00 h. Dôvodom je nahlásenie bomby na súde. Utorkový odvolací proces sa začal aj napriek Kotlebovej neúčasti, ktorú ospravedlnil starostlivosťou o chorého syna. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

 

Pôvodná správa:

 

Obžalovaný zdôvodnil svoju neprítomnosť ošetrovaním chorého syna. V písomnom ospravedlnení navrhol odročiť odvolací proces. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz nepovažuje ospravedlnenie obžalovaného za dostatočne hodnoverné. Navrhol, aby bolo verejné zasadnutie vykonané. Pôvodne sa malo na NS SR verejné zasadnutie uskutočniť 8. marca. Zrušili ho z dôvodu Kotlebovej žiadosti o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

 

img

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil Kotlebu ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1 488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

 

Možno vás zaujme: KĽDR použije jadrové zbrane, ak ju napadne J. Kórea, uviedla Kimova sestra



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies