Odvolací proces v kauze exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča bude 9. marca

NETKY.SK • 19 Február 2022, 11:32 • 2 min
Odvolací proces v kauze exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča bude 9. marca

BRATISLAVA - Vlani na jeseň Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku neprávoplatne odsúdil Petra Gašparoviča na 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody a Ladislava Vičana na desať rokov nepodmienečne. V marci dôjde k odvolávaciemu procesu.

slovakia

left justify in out

Prvostupňový súd vymeral Gašparovičovi aj peňažný trest 50 000 eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest a dvojročný ochranný dohľad. Bývalý policajt Ladislav Vičan dostal peňažný trest 40 000 eur, v prípade nezaplatenia ročný náhradný trest. Prepadnúť mu má aj automobil. Obaja sa odvolali, vinu popierajú.

 

img

Peter Gašparovič

 

„Priamo pre seba a pre inú osobu žiadali a prijali úplatok, čin spáchali vo veľkom rozsahu," uviedla vlani samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová. Poukázala na to, že Peter Gašparovič žiadal od podnikateľa Dušana Bočkaya najmenej 350 000, pričom napokon prišlo k odovzdaniu 200 000 eur.

 

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan mali podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku 350 000 eur od šéfa spoločnosti Dušana Bočkaya, ktorý mali rozdeliť aj iným. Keďže predbežné opatrenie nezrušili, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy 200 000 eur.

 

img

Ladislav Vičan

 

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.

 

Prečítajte si: Exšéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič dostal trest 11 rokov nepodmienečne!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona