Odvolací proces masového vraha Breivika sa bude konať v januári

NETKY.SK • 1 September 2016, 12:20 • 2 min
Odvolací proces masového vraha Breivika sa bude konať v januári

OSLO - Nórsky súd dnes oznámil, že v januári plánuje uskutočniť pojednávania v prípade odvolania masového vraha Andersa Breivika, ktorý sa sťažuje, že jeho podmienky vo väzení sú porušením ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd v nórskej metropole Oslo uviedol, že pojednávania sa budú konať 10.-18. januára vo väznici v meste Skien južne od Osla, kde je Breivik väznený.

 

Toto väzenie bolo využité aj ako miesto prvého pojednávania v marci.

 

Odvolací súd pôvodne plánoval uskutočniť pojednávania v novembri, ale odložil ich na neskoršie obdobie z toho dôvodu, že Breivikov advokát bol zaneprázdnený iným prípadom, pripomenula dnes tlačová agentúra DPA.

 

Štát sa v máji odvolal proti verdiktu prvostupňového súdu - okresného súdu v Osle, ktorý rozhodol v prospech Breivika vzhľadom na jeho čas strávený v izolácii a na jeho obmedzenú možnosť zaregistrovať sťažnosti.

 

Krajne pravicový extrémista Breivik, ktorý zabil v júli 2011 celkovo 77 ľudí, zažaloval štát a väzenské úrady za obmedzenia, ktoré musí dodržiavať počas odpykávania 21-ročného nepodmienečného trestu vo väzení. Jeho útoky sú pritom pokladané za najhoršie násilné činy v Nórsku od skončenia druhej svetovej vojny.

 

Na marcovom pojednávaní sa Breivik objavil na verejnosti prvýkrát od roku 2012, keď bol za svoje činy odsúdený.

 

Breivik vyhlásil, že cieľom jeho útokov bolo potrestať Stranu pracujúcich, ktorá bola v tom čase pri moci, za jej zlyhanie pri zastavení prúdu moslimských prisťahovalcov do Nórska.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona