Odvody za herné automaty sa od Nového roka zvýšia

NETKY.SK • 5 December 2012, 12:18 • 2 min
Odvody za herné automaty sa od Nového roka zvýšia

Odvody za herné automaty sa od Nového roka zvýšia - Politika Od januára budúceho roka sa zvýšia odvody pri niektorých hazardných hrách. Zavedú sa takisto viaceré opatrenia, ktoré pomôžu v prevencii a boji proti závislosti od týchto hier.

slovakia

left justify in out

imgOd januára budúceho roka sa zvýšia odvody pri niektorých hazardných hrách. 

Zavedú sa takisto viaceré opatrenia, ktoré pomôžu v prevencii a boji proti závislosti od týchto hier. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne schválili.

Schválená právna norma je o čosi mäkšia, ako bol jej pôvodný návrh. Poslanci totiž súhlasili s pozmeňujúcim návrhom, ktorým sa menia podmienky pre obce v oblasti zákazu hazardných hier na ich území. V súčasnosti na zákaz stačí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) obce. Podľa vládnej novely sa už k VZN malo vykonať aj referendum, pričom to je platné pri účasti nad 50 % obyvateľov. Pozmeňujúci návrh zmenil podmienku referenda iba za petíciu platnú pri 30-% účasti ľudí z obce.

Pokiaľ ide o odvody, tak pre stávkové hry okrem dostihových stávok sa od budúceho roka zvýšia z 5,5 % na 6 % hernej istiny, pričom pri kurzových stávkach bude odvod po novom 5,5 % namiesto 5 %. Pri hazardných hrách prevádzkovaných prostredníctvom výherných prístrojov sa odvod zvýši za kalendárny rok a každý prístroj z 1900 na 2100 eur.

Pri hazardných hrách prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi sa odvod od budúceho roka zvýši z 3600 na 3900 eur za rok za každé technické zariadenie. Odvod za videohry narastie z 3900 eur za terminál na 4200 eur za rok.

Na herných zariadeniach bude po novom uvedené číslo na špecializované zdravotnícke zariadenie pôsobiace v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí. Sprísni sa tiež možnosť umiestnenia reklamy upozorňujúcej na výšku výhry alebo na možnosť získania výhry. Nebude tak viditeľná z vonkajšej strany budov, prípadne priestorov, v ktorých sa prevádzkujú hazardné hry.

Ďalším prijatým opatrením v tejto oblasti je sprísnenie ustanovení týkajúcich sa stáleho dozoru v herni tak, aby osoby, ktoré vykonávajú túto činnosť, mali s prevádzkovateľom uzatvorený pracovno-právny vzťah. Zároveň tieto osoby budú musieť byť trvale prítomné v herni.

Novela rovnako stanovuje minimálny počet hracích zariadení, aby prevádzkovateľ mohol prevádzkovať herňu, v dôsledku čoho sa predpokladá zníženie počtu herní. Zároveň počet zariadení prevádzkovaných mimo herne môže byť v maximálnom počte dve hracie miesta.

V rámci ďalšieho pozmeňujúceho návrhu sa v novele schválila aj úprava správnych poplatkov pre právnické a fyzické osoby napríklad za vydávanie stavebných povolení či kolaudačných rozhodnutí.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies