Odvodovú úľavu na príjmy z dohôd od júla využilo 22,4 tisíca penzistov

NETKY.SK • 6 September 2018, 10:52 • 2 min
Odvodovú úľavu na príjmy z dohôd od júla využilo 22,4 tisíca penzistov

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa v období od 1. júla do 3. septembra tohto roka zaevidovala takmer 22,4 tisíca dohôd poberateľov dôchodkov, ktorí si pri práci na dohodu s príjmom do 200 eur mesačne uplatnili možnosť odvodovej úľavy a uzavreli dohodu s takouto výnimkou aspoň na jeden deň.

slovakia

left justify in out

"Poberatelia dôchodkov tak využili zmenu zákona o sociálnom poistení, na základe ktorej si od 1. júla môžu určiť jednu dohodu s príjmom do 200 eur a neplatiť z nej poistné na dôchodkové poistenie," uviedol hovorca poisťovne Peter Višváder.

Príjmy penzistov z dohôd do sumy 200 eur mesačne sú od začiatku júla tohto roka oslobodené od odvodov. Dôchodcovia tak majú pri práci na dohodu nárok na rovnakú odvodovú výnimku, ako majú v súčasnosti študenti stredných a vysokých škôl. Penzista si môže vybrať mesačne len jednu dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, na ktorú si uplatní výnimku z platenia odvodov z príjmu do výšky 200 eur.

Zmena sa týka nielen starobných dôchodcov, ale aj predčasných starobných dôchodcov a aj invalidných penzistov. Ak príjem dohodára - dôchodcu z určenej dohody za kalendárny mesiac presiahne 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie zaplatí len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dohodár - dôchodca platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený.

Najviac si pritom polepšil poberateľ predčasnej starobnej penzie. Kým do konca júna tohto roka nemohol mať žiadny príjem z dohody, od začiatku júla tohto roka môže na dohodu zarobiť do 200 eur mesačne bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa pozastavila vyplácanie predčasnej penzie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona