Odvodnite sa a vylepšite si postavu na poslednú chvíľu

NETKY.SK • 1 Júl 2020, 11:19 • 2 min
Odvodnite sa a vylepšite si postavu na poslednú chvíľu

Máte pred dovolenkou a rada by ste sa na nej cítili čo možno najlepšie, hoci ste kvôli karanténe pribrala nejaké to kilo navyše a vaše celulitída dosiahla úspech?

slovakia

left justify in out

Potom pre vás máme niekoľko tipov, čo vám pomôže naštartovať metabolizmus, zbaviť telo zadržiavanej vody a spevniť pokožku.

 

Jedálniček je základ

Schudnúť počas pár dní niekoľko kilogramov nemusí byť len záležitosťou drastických diét či hladovania. Rovnaký efekt možno dosiahnuť vyváženým jedálničkom bohatým najmä na určité minerály a vitamíny, a naopak chudobným na látky, ktoré podporujú zadržiavanie vody v tele.

 

Dôležité je obmedziť príjem sodíka, ktorý má tendenciu zvyšovať množstvo vody v tkanivách mimo bunky. V preklade to znamená menej soliť a vyvarovať sa všetkých potravín, ktoré obsahujú veľa soli. Medzi ne patria napr. údeniny, niektoré syry, slané tyčinky, zemiakové lupienky, konzervy, instantné jedlá alebo priemyselne vyrábané šaláty.

 

img

 

Čo by sme naopak do nášho každodenného jedálnička zaradiť mali, sú potraviny bohaté na draslík. Draslík znižuje hladinu sodíka v tele a naň viazané molekuly vody. Navyše pomáha vode dostať sa do buniek tam, kde je potreba. Draslík je bohato obsiahnutý napríklad v brokolici, banánoch, marhuliach, aloe vera a pod.

 

Zabúdať by ste nemali ani na dostatočný príjem vápnika, ktorý je pre naše telo dôležitý. Vápnik je obsiahnutý predovšetkým v mliečnych výrobkoch, ideálne je jeho príjem aj z tvrdých syrov. Pretože ale niektoré tieto syry môžu obsahovať značné množstvo soli, je dobré ich kombinovať s mliečnymi výrobkami menej slanými, ako sú napr. jogurty, tvaroh, smotanové syry alebo žervé.

 

Samozrejmosťou by mal byť aj toľko potrebný dostatočný pitný režim. Denne je dobré vypiť najmenej dva litre vhodných tekutín (napr. čistej neperlivej vody, bylinkových čajov alebo minerálnej vody s nižším obsahom sodíka).

 

Alkoholu sa úplne zrieknite, pretože spomaľuje metabolizmus a podporuje zadržiavanie tekutín v tele.

 

img

 

Látky podporujúce metabolizmus
Jód: Napomáha hormónom štítnej žľazy k optimálnej funkcii metabolizmu.
Chróm: Napomáha stabilizáciu hladiny cukru v krvi, čím obmedzuje chuť na sladké.
Mangán: Podporuje metabolizmus cukrov a tukov.

Cholín: Nepostrádateľný pre správnu funkciu pečene.
Železo: Prenáša kyslík do buniek, a teda aj do svalov. Nízka hladina železa potom spôsobí, že svaly nemajú dostatok kyslíka na svoju prácu a metabolizmus stagnuje.
Zelený čaj: Obsahuje katechíny, látky pomáhajúce odbúravanie tukov.
Žihľavový čaj: Detoxikuje, mierne odvodňuje a podporuje produkciu hormónov dôležitých pre spaľovanie tukov.

Chili, zázvor

 

Čo jesť, keď máte histamínovú intoleranciu


Hoci je vždy lepšie získať vitamíny, minerály a ďalšie nutrične dôležité látky zo stravy, nebojte sa staviť aj na doplnky stravy, ktoré v tomto prípade majú naozaj zmysel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona