Odvod vo výške 8 % len z novouzatvorených poistných zmlúv môže ohroziť súťaž

NETKY.SK • 29 November 2016, 16:32 • 2 min
Odvod vo výške 8 % len z novouzatvorených poistných zmlúv môže ohroziť súťaž

BRATISLAVA - Platenie 8-% odvodu z neživotného poistenia sa má dotknúť len zmlúv uzatvorených po 31. decembri tohto roka. Negatívne to môže ovplyvniť úroveň súťaže na trhu neživotného poistenia. Upozornil na to Protimonopolný úrad (PMÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Parlament schválil novelu zákona o poisťovníctve spolu s pozmeňujúcim návrhom, aby sa 8-% odvod týkal len novouzatvorených zmlúv od budúceho roka. "Uvedeným by mohlo dôjsť k zastabilizovaniu pozícií existujúcich hráčov na trhu a zníženiu mobility zákazníkov. Okrem toho by to mohlo sťažiť vstup nových hráčov na trh," uviedol úrad.

 

PMÚ SR preto pripravuje analýzu, či ustanovenie v novele zákona nie je súčasne v rozpore s pravidlami Európskej únie pre štátnu pomoc, pretože by to mohlo poskytnúť selektívnu výhodu niektorým spoločnostiam. "Odvod má spôsobilosť neprimerane zvýhodniť podniky, ktoré majú alebo budú mať vyšší podiel poistných zmlúv uzavretých pred 1. januárom 2017," dodal PMÚ SR.

 

Úrad chce o zmenách v novele komunikovať s rezortom financií, ako aj s dotknutými subjektmi, teda poisťovňami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona