Odvekí rivali Angličania a Francúzi spoločne povedali "nie" terorizmu

NETKY.SK • 18 November 2015, 14:33 • 2 min
Odvekí rivali Angličania a Francúzi spoločne povedali "nie" terorizmu

LONDÝN - Anglicko a Francúzsko sú odvekými rivalmi, ich utorňajší vzájomný prípravný zápas v londýnskom Wembley však v smutných dňoch po piatkových teroristických udalostiach v Paríži spojil oba národy.

slovakia

left justify in out

Fanúšikovia oboch tímov ako aj samotní aktéri na trávniku sa zjednotili v boji proti terorizmu a vyslali do sveta jasný odkaz.

 

Anglicko zvíťazilo 2:0, no po stretnutí viac rezonovala aktuálna spoločenská téma teroristických útokov, ktoré v piatok otriasli metropolou Francúzska a vyžiadali si 129 obetí. "V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým anglickým fanúšikom za ich prejav rešpektu a solidarity," povedal dojatý kapitán a brankár francúzskej reprezentácie Hugo Lloris. "S veľkými problémami sme sa koncentrovali na tento zápas a na trávniku to bolo vidieť. Chýbala nám ľahkosť, dôraz v osobných súbojoch. Preto sme dnes prehrali, ale je to len prípravný zápas. Podstatné je, že futbal dnes spojil ľudí," dodal Lloris.

 

Emocionálny večer v londýnskom Wembley odštartoval príchodom aktérov na trávnik v sprievode francúzskej trikolórovej vlajky, na ktorej sa vynímalo motto "Liberté - egalité - fraternité". Tréneri oboch tímov - Roy Hodgson a Didier Deschamps - pred úvodným výkopom v sprievode princa Williama položili na trávnik spomienkové kytice na uctenie si obetí piatkovej tragédie. Prítomný na zápase bol aj britský premiér David Cameron.

 

Desaťtisíce anglických fanúšikov si následne z plného hrdla zaspievali francúzsku hymnu a zdvihnutím farebných papierikov nad hlavu vytvorili ohurujúce "choreo" znázorňujúce francúzsku zástavu. "Bol to ťažký večer pre každého z nás, obzvlášť pre francúzskych futbalistov. Ukázali sme svetu našu jednotu. Musíme spolu bojovať za krajší svet. Víťazstvo nás teší, ale nie je podstatné," nechal sa počuť kanonier Albiónu Wayne Rooney.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies